Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hazatértek a magyar Gripenek a Baltikumból

2016-01-08 09:18:55

 Hazatért Litvániából a magyar légierő több mint nyolcvan katonája és négy JAS-39 Gripen repülőgépe, a Magyar Honvédség baltikumi légtérrendészeti missziója sikerrel zárult - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken az MTI-vel.

    Közleményük szerint a magyar kontingens pénteken, helyi idő szerint 9 órakor adta át a szolgálatot Litvániában az őket váltó spanyol katonáknak.
    "A magyar pilóták nemcsak helytálltak, hanem felkészültségükkel elismerést vívtak ki a parancsnokoknál és a NATO Németországban található Egyesített Légivezetési Központjánál is" - idézték a közleményben Simicskó István honvédelmi miniszter szavait. 
    Felidézték: a magyar misszió 2015 szeptemberétől négy hónapon át vállalt felelősséget Lettország, Észtország és Litvánia légtérvédelméért, hozzájárulva ezzel a szövetség biztonságához. 
    A Baltic Air Policing (BAP), azaz a baltikumi légtérrendészeti misszió keretében Magyarország vezető nemzetként, Németországgal közösen, NATO-parancsnokság alatt teljesítette küldetését. A misszió során a magyar vadászpilóták több mint 430 órát töltöttek levegőben. Szeptember elseje óta huszonötször riasztották a Litvániában állomásozó magyar Gripeneket, és ezen felül 101 gyakorlóriasztást is kaptak - írták.
    "A légtérrendészeti feladatok ellátásával hazánk is belépett azon NATO-tagállamok közé, amelyek képesek a légierejüket az országhatáron túl is alkalmazni" - fogalmazott a HM, hozzátéve: Magyarország első alkalommal vett részt a küldetésben, és vállalta, hogy 2019-ben ismét ellátja négy hónapon át a balti országok légtérvédelmét.