Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tavaly újabb gyártási rekordot döntött a Kia Szlovákiában

2016-01-07 19:11:49

 

Újabb rekordévet zárt 2015-ben a Kia Motors Slovakia, a dél koreai autógyár szlovákiai leányvállalatának tavalyi gyártása több mint négy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - derült ki a vállalat sajtóközleményéből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

 

    Az autómárka vágtapolcai (Teplicka nad Váhom) üzemében, 2015-ben, 338 ezer gépkocsi és 582 ezer autómotor készült el.
    "Bízom benne, hogy az aktuálisan felújított portfóliónk segít megőrizni ezt (a növekedési) trendet a következő időszakban is" - mondta Eek-Hee Lee, a Kia Motors Slovákia elnöke, utalva egyebek mellett arra, hogy a tavalyi év végén a vágtapolcai gyárban beindították a Sportage modell új generációjának gyártását is.
    Ez a modell, amely a márka városi terepjárója (SUV) tavaly az üzem teljes gyártásának 58 százalékát tette ki. A szlovák Kiában készülő gépkocsik közül tavaly a Kia cee'd adta a gyártás második legnagyobb, közel egyharmadát kitevő, hányadát. 2015-ben a gyártás fennmaradó 9 százalékát a Kia Venga nevet viselő kis családi autói adták.
    A vállalat legnagyobb felvevő piaca - ha az előző évinél alacsonyabb arányban is - de 2015-ben is Oroszország maradt, a tavaly legyártott gépkocsik 14 százalékát ott értékesítették. A Szlovákiában készült Kia gépkocsik második legjelentősebb piaca ismét Nagy- Britannia volt, a gyártás mintegy 14 százaléka került eladásra a szigetországban, a harmadik helyet pedig ugyancsak a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is Németország (az értékesítés 8 százaléka) foglalta el. A negyedik és az ötödik helyen, az eladás 8 illetve 6 százalékát megszerző Spanyolország és Olaszország következett.
    A KIA Motors Slovakia, a Kia Motors Corporation első és jelenleg egyedüli európai gyártóüzeme ugyanakkor Szlovákia második legnagyobb gyártókapacitással rendelkező autógyára. A vállalat jelenleg több mint 3800 alkalmazottat foglalkoztat, amivel az egyik legnagyobb munkáltatónak számít Szlovákiában, 2014-ben megközelítőleg 104 millió euró jövedelemadót fizettek a költségvetésbe.