Csongor napja van. | 2024.04.16

Látványos tigrisetetés a Nyíregyházi Állatparkban

2016-01-07 14:07:42

 

Látványos tigrisetetés volt csütörtökön a Nyíregyházi Állatparkban, ahol az ország legnépesebb szibériai tigrisfalkája életszerű körülményeket felidéző módon jutott hozzá napi táplálékához.

 

    Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője az MTI-nek elmondta: a fogságban élő csíkos nagymacskákra jellemző, hogy egy idő után ellustulnak, ezért gondozóik igyekeznek rendszeresen változtatni tartási körülményeiken, ami nem csak fizikailag, hanem mentálisan is jó hatással van a vadállatokra. Lehetőleg a természetes magatartásformát, viselkedést idézik vissza és gyakoroltatják a tigrisekkel, beleértve a táplálékszerzést is.
    Csütörtökön egy ilyen különleges etetést rendeztek a nyírségi állatkertben, amit a látogatók is megtekinthettek. A hat szibériai tigris bárány- és csirkehúsból álló napi ételadagját magasra aggatták, a kölyköknek pedig a talajon rejtették el.
    A falatokat az állatok mindegyike másképpen szerezte meg. Az anyatigris, Pamír gyorsan rárontott a húsokra, míg párja, Borisz előbb óvatosan feltérképezte a helyszíneket, majd hatalmas erővel kezdte tépni a táplálékot. A falka két idősebb kölyke a talajra helyezett csirkehúst szemelte ki magának, míg a két legkisebb lesben állva csent el finom falatokat a többiektől.
    A szóvivő hozzátette: a legfiatalabb kölykök, az alig fél éves Katja és Vladim a lesben állással a lopakodást és a rejtőzködést gyakorolták, amit anyjuk most kezdett el tanítani nekik.
    A szibériai tigrisek (Panthera tigris altaica) a ma élő hat tigris alfaj közül a legnagyobb termetűek. Az ivarérett hímek akár 300 kilogrammosak is lehetnek, s ezzel a legnagyobb nagymacskák a világon. Havas élőhelyük miatt bundájuk nem olyan élénk sárga mint a többi alfajnak. Horpaszukon és hasukon mintegy 5 centiméteres zsírréteg is található.
    Eredeti élőhelyük Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, manapság azonban a számúk és elterjedési területük nagyon lecsökkent, csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén élnek, alig négyszáznyian.
    Megtizedelődésük legfőbb oka a rájuk, illetve főbb táplálékaikra, a szarvasokra és a vaddisznókra irányuló (orv)vadászat, valamint természetes élőhelyük pusztulása.