Andrea napja van. | 2024.04.18

Veszélyes és vékony a Balaton jege

2016-01-07 08:32:44

 

A partról nézve viszonylag összefüggő jégtakaró alakult ki a Balatonon csütörtök reggelre, de a legtöbb helyen mindössze 2-4 centiméter vastag a jégréteg, ráadásul hó takarja, így egyelőre életveszélyes rámenni - közölte Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti kapitányság vezetője az MTI-vel.

 

    A rendőrkapitány hangsúlyozta, hogy még "gyertyás" a Balatonon kialakult jégréteg, majd csak akkor lehet biztonságosan rámenni, ha már acélosan, egyenletesen fagy be a víz, és 12-15 centiméter vastag jégtakaró alakul ki. A meteorológiai előrejelzések szerint egyelőre kérdéses, hogy a következő hetekben lesz-e erre esély.
    A balatoni vízirendészet mindenesetre levélben fordult a balatoni önkormányzatok jegyzőihez és az iskolaigazgatókhoz, felhívva a figyelmüket a jégpályák kialakításának és a jeges programok szervezésének feltételeire. Kitértek arra is, hogy a jégpálya-kijelölés nem kötelezettségük az önkormányzatoknak, de a vízirendészet mégis azt kéri, tegyék meg, ahol lehet, mert a szakszerűen kialakított, mentőeszközökkel ellátott jégpályákkal sokkal jobban lehet szavatolni a sportolók biztonságát. 
    Megfelelő jégvastagság esetén is lehetőleg sekély vizű strandok területén jelöljenek ki pályát - ajánlják -, álljon rendelkezésre mentőfelszerelés 20-25 méter hosszú dobókötéllel, 4-5 méteres nyelű csáklyával, egy körülbelül 5 méteres létrával, valamint mentőgyűrűvel vagy mentőpatkóval. 
    A levélben hozzátették, hogy a vízirendészek ellenőrzik a szabad vizek jegén tartózkodás szabályainak betartását. A szabályszegőket először csak figyelmeztetik, de ha ez nem vezet eredményre, akkor alkalmaznak olyan súlyosabb szankciókat, mint amilyen a helyszíni bírság vagy a szabálysértési feljelentés.
    A Balaton környéki iskolák figyelmét arra hívta fel a rendőrség, hogy a tó jegét érintő programok szervezése esetén részesítsék előnyben az önkormányzatok által kijelölt területeket.
    Horváth Ákos meteorológus, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy a következő napokban enyhülés várható, majd újabb lehűlés jön. A jég vékony, egyenetlen, rianásokkal teli, a vastag hótakaró alatt nehezen vastagszik, ezért életveszélyes. Ahol korcsolyapályákat akarnak kialakítani a jövőben, ott érdemes előre letakarítani a havat és búvárszivattyúval locsolni a területet - tette hozzá.