Csongor napja van. | 2024.04.16

Fidesz: Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt a nyugdíjasokat sem kímélték

2016-01-06 17:10:00

A Fidesz-frakció szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a szocialisták kormányzásuk alatt a nyugdíjasokat sem kímélték: "elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat, háromszorosára emelték a gáz, kétszeresére az áram árát, megdrágították az élelmiszereket, vizitdíjat, kórházi napidíjat akartak velük fizettetni és be akarták vezetni a nyugdíjadót".
A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) is a nyugdíjakkal kapcsolatban bírálta a kormányt szerdán korábban. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP ismét az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését kezdeményezi, mert elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány a nyugdíjasokkal minden nap megfizetteti Európa és a világ legmagasabb általános forgalmi adóját.
    Niedermüller Péter, a DK alelnöke szintén szerdán azt mondta: pártja szerint a kormány cserben hagyja a nélkülöző nyugdíjasokat és miközben sosem látott gazdasági sikerekről beszél, a nyugdíjak elértéktelenednek az idén.
    A Fidesz-frakció szerint a polgári kormányzás óta átlagosan több mint egyhavi nyugdíjjal, 8,6 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóereje, és idén is tovább nőnek a nyugdíjak. Lehetővé tették azt is, hogy a nők negyven év munka után nyugdíjba mehessenek - írták.
    Felhívták a figyelmet arra is, hogy a Fidesz csökkentette a rezsit, ennek köszönhetően "több pénz marad a nyugdíjasok zsebében". Hozzátették: egyre bővülnek és fejlődnek az időseknek kínált ingyenes egészségügyi szolgáltatások, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és az idősotthonok.