Gedeon napja van. | 2024.03.28

 Adószakértő: javulni fog az adómorál az adózók kategorizálásával

2016-01-05 20:12:00

Feltétlenül javulni fog az adófizetési morál azzal, hogy megbízható és kockázatos kategóriákba sorolják az adózókat - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő az M1 aktuális csatornán kedden.

    Hozzátette: a besorolás a cégbejegyzésre kötelezett adózókra vonatkozik, az egyéni vállalkozókat és a magánszemélyeket ez az intézkedés nem érinti.
    Az adószakértő szerint így egy átlátható rendszer jön létre. Ha valaki a megbízható adózók listájára kerül, azzal egyebek mellett olyan előnyök járnak, hogy kisebb mulasztás esetén nincs bírság, valamint a bírság legfeljebb a törvényben meghatározott összeg fele lehet - fejtette ki.
    A kockázatos adózóknál adóhiány megállapítása esetén viszont a késedelmi pótlék a jegybanki alapkamat ötszöröse, a bírságtétel pedig a törvényi maximum 150 százaléka is lehet - hívta fel a figyelmet Vámosi-Nagy Szabolcs.
    Az adózókat az első negyedéves adatok alapján először az idén félévkor értesíti ki az adóhatóság arról, hogy a megbízható, vagy kockázatos kategóriába sorolják; ha valaki nem kap értesítést, akkor marad "normál" adózó - ismertette az adószakértő.