Emma napja van. | 2024.04.19

Illegális bevándorlás - Pahor: a határok ellenőrzésének visszaállítása semmi jót nem jelent Schengen számára

2016-01-05 19:50:00

 A határok ellenőrzésének visszaállítása semmi jót nem jelent Schengen számára, de nem jelenti Schengen végét sem - mondta Borut Pahor szlovén államfő kedden Brdo kod Kranján, az ország külképviseleteinek vezetői éves találkozóján.

    Pahor arra reagált, hogy egyes európai országok a schengeni zónában újra visszaállítanák a határok ellenőrzését a menedékkérők ellenőrizetlen beáramlása miatt. 
    Sajtóértesülések szerint a bevándorlók létszámának ugrásszerű növekedése esetén Olaszország is visszaállíthatja az ellenőrzést a szlovén határon. A milánói Corriere della Sera napilap szerint hetente 300-400 migráns - akiket nem regisztrálnak - érkezik Szlovéniából Olaszországba, ahol nemzetközi menedékjogot kérnek. 
    A szlovén államfő szerint a határok ellenőrzésének visszaállítása a schengeni zónában csak ideiglenes intézkedés, és azért van rá szükség, hogy megállítsa a migránsáradatot. Hozzátette: a legtöbb európai vezető - köztük ő is - közös európai menekültügyi és migrációs politikát szorgalmaz, hogy Schengen, mint az európai integrációs fejlődés egyik legnagyobb ösztönzője, ne kerülhessen veszélybe. 
    Az Unión belüli szabad mozgás az emberek számára a szabadságot és a szerzett jogokat jelentik - hangsúlyozta Pahor.
    "Ha most azért, mert nem létezik közös európai politika, és egyes nemzetállamok az Európai Unión (EU) belül önkényesen meghozott lépéseikkel korlátozzák ezt a szabadságot, félő, hogy megváltoztatják az európai mentalitást, a félelem és csüggedés válthatja fel a reményt és a hitet, ami annyira jellemző volt az EU bővítésénél" - húzta alá.