Auguszta napja van. | 2024.03.29

A lengyel külügyi tárca találkozót kezdeményez az Európai Bizottság varsói képviselőjével

2016-01-05 19:42:00

 Az európai hatóságok és Lengyelország közötti kommunikáció elveit tisztázná Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter azon találkozó során, amelyet tárcája kedden kezdeményezett az Európai Bizottság varsói képviseletének vezetőjével.

    Waszczykowski kedd reggel a lengyel közszolgálati rádiónak elmondta: "baráti beszélgetésre" hívná meg az uniós tisztségviselőt. A politikus kedden délután pedig a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban kijelentette: a találkozón - melyre remélhetőleg pénteken sort keríthetnek - azt szeretné megtudni, hogy "az európai biztosok miért nem használják ki a lengyel kormánnyal fenntartott kapcsolatokban a hivatalos kommunikációs csatornákat", ehelyett "hétvégi interjúkat adnak a német sajtónak".
    A lengyel külügyi tárca vezetője ezzel Günther Oettinger uniós biztosnak és Frans Timmermans  bizottsági alelnöknek az elmúlt napokban  adott nyilatkozataira utalt. Oettinger például a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lapnak adott vasárnapi interjújában a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítására és Varsó felügyelet alá helyezésére sürgette az Európai Uniót a lengyel médiatörvény tervezett módosítása miatt.
    Waszczykowski egyúttal az uniós tisztségviselők nyílt leveleit - ezen belül Timmermansnak a lengyel külügyi és igazságügyi tárcához intézett leveleit - említette, melyek a még nem hatályos médiatörvény-módosításra, illetve az alkotmánybírósági törvény múlt héten hatályba lépett módosításaira vonatkoztak. A tárcavezető ezzel kapcsolatban megerősítette hétfőn már ismertetett véleményét, amely szerint az uniós tisztségviselők "sajtóértesülések alapján fogalmazzák meg" hivatalos leveleiket. "Ehelyett azokra a dokumentumokra kellene hivatkozniuk, melyekhez a varsói uniós képviselet révén juthatnának hozzá" - tette hozzá Waszczykowski.
    A külügyminiszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Bizottság nem indítja el a három szakaszos jogállamisági mechanizmust, melynek előjelének egyes megfigyelők a január 13-án tartandó, Lengyelországról szóló európai bizottsági vitát tartották. Az eljáráshoz az Európai Bizottság akkor folyamodhat, ha egy adott tagállamban a jogállamiságon csorba esik. Margaritis Schinas bizottsági szóvivő hétfőn úgy nyilatkozott, a jövő heti vita csak "orientációs jellegű" lesz.