Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az INA tagadja, hogy kivonná a pénzt a boszniai Energopetrolból

2016-01-05 17:10:54

 Az INA horvát olaipari vállalat visszautasította kedden azokat a vádakat, amelyek szerint pénzt vonnának ki az Energopetrolból, és megerősítették, hogy az eddigieken túl újabb befektetéseket is terveznek a boszniai olajipari vállalatban.

    A szarajevói Dnevni Avaz című napilapban megjelent írásra reagálva az INA kedden, az MTI-hez  eljuttatott közleményében azt írta, "minden szerződésben foglalt kötelezettségünknek eleget tettünk az Energopetrol feltőkésítését illetően". Felhívták a figyelmet arra is, hogy egy, a bosznia-hercegovinai szövetségi kormány kérésére készült, független revizori jelentés is megállapította, hogy az INA-Mol konzorcium minden szerződésben foglalt kötelezettségének teljes egészében eleget tett. 
    A konzorcium az Energopetrol fejlesztésébe 150 millió konvertibilis márkát (24,2 milliárd forintot) fektetett, ebből 62,3 milliót a kiskereskedelmi hálózat korszerűsítésébe, és újabb befektetéséket tervez a következő időszakban is - állt a közleményben.
    "Az Energopetrol töltőállomásainak mai modern kinézete, és az ott nyújtott szolgáltatások minősége arról tanúskodik, hogy a konzorcium elkötelezett az Energopetrol növekedését és fejlődését illetően" - olvasható a továbbiakban a szövegben.
    A közlemény szerint a lap azon állítása is hamis, hogy az INA-Mol konzorcium nyereségre tett volna szert. 
    A INA közleményében rámutatott, hogy a lapban említett 2 milliárd konvertibilis márka a vállalat bevétele, amely felett kizárólag az Energopetrol rendelkezett, nem pedig nyereség, amelyből a részvényesek profitálhattak volna.
    Az INA-Mol konzorcium kész a nyitott kérdésekben konstruktív párbeszédet folytatni a boszniai kormánnyal az Energopetrol hosszú távú sikeres működésének érdekében - írták.
    A Dnevni Avaz napilap múlt héten megjelentetett cikkében arról írt, hogy a boszniai kormány szerint a horvát-magyar konzorcium nem teljesítette az Energopetrol boszniai olajvállalat adásvételi szerződésben foglalt kötelezettségeit, és hamis befektetések kimutatásával több mint 2 milliárd konvertibilis márka nyereségre tett szert, továbbá a 2006-ban többségi tulajdonossá vált INA-Mol konzorcium a 150 millió konvertibilis márkát sem fektette be a boszniai olajvállalt korszerűsítésébe. (A konevrtibilis márka, a BAM Bosznia-Hercegovinában a hivatalos fizetőeszköz, 1 BAM 160,80 forint)
    A szarajevói székhelyű Energopetrol olajipari vállalat részvényeinek egyharmadát a magyar Mol, egyharmadát a horvát INA és egyharmadát a boszniai állam birtokolja.