József napja van. | 2024.03.19

A vállalati kutatásfejlesztés támogatására január 11-éig lehet pályázni

2016-01-05 14:42:33

 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) meghirdetett vállalati kutatás-fejlesztés támogatására január 11-éig lehet pályázatot beadni.

 

    A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére kedden közölte, hogy a gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkársága 2016. január 11-i határnappal felfüggeszti a vállalatok K+F+I tevékenységének támogatására kiírt (GINOP-2.1.1-15 kódszámú) felhívást, 2016. január 12-én 0 órától - a felfüggesztés esetleges feloldásáig - nem lehet támogatási kérelmeket benyújtani.
    Az NGM tájékoztatása szerint a pályázati konstrukciót óriási érdeklődés kísérte, a 2016. január 5-i adatok alapján a felhívás keretében benyújtott támogatási igény 230,26 milliárd forint, ami a meghirdetett 50 milliárd forint keretösszeg mintegy négy és félszerese. 
    A szaktárca hangsúlyozza: ez az összeg az összes beérkezett igényt tartalmazza, ugyanakkor előfordulhat, hogy az adott pályázat nem jut el az értékelésig, mert nem felel meg a befogadási kritériumoknak, illetve a pályázó önmagát javítva új kérelmet ad be, ezzel az igény duplikálódhat, így a szakemberek 230,26 milliárd forintnál várhatóan kisebb támogatási igény értékelését végzik majd el.
    A keretemelésről, illetve a felhívás ismételt kiírásáról a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, mint szakpolitikai felelős dönthet - közölte a szaktárca, hangsúlyozva, hogy kutatás-fejlesztés támogatására 2015 decemberében két pályázati felhívás is megjelent, az innovációs ökoszisztéma építése (startup és spinoff) felhívásra, illetve a felsőoktatási és ipari együttműködési központ kutatási infrastruktúra fejlesztésére, 2016. január 11-étől pedig a prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztésre lehet támogatási igényt benyújtani.  
    Ezzel már összesen 9 felhívás jelent meg a GINOP kutatás, technológiai fejlesztés és innováció prioritása keretében, több mint 251 milliárd forintos keretösszeggel.
    Az NGM kiemelte, hogy a kormány a gazdaságfejlesztés egyik fő pilléreként tekint az innovációra, kutatás-fejlesztésre. 
    A 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban összesen 353 milliárd forint támogatást használtak fel a pályázók az ország versenyképességének erősítését célzó kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok révén. Az új, 2014-2020-as fejlesztési ciklusban az említett összegnek több mint a kétszerese jut innovációs célokra, a 2730 milliárd forint keretösszegű GINOP-ban mintegy 750 milliárd forint, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy a kutatás-fejlesztést és innovációt érintő ráfordítások GDP-arányos mértéke 1,8 százalékra emelkedjen 2020 végére, ami csaknem a duplája a 2007-es értéknek - tájékoztatott a szaktárca.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány