József napja van. | 2024.03.19

Ingyenes mobilalkalmazás mutatja meg az ételek, italok cukortartalmát

2016-01-05 14:19:05

 

Ingyenes mobilalkalmazás használatára buzdítja az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) a szülőket: az applikáció a termék vonalkódját leolvasva grafikán mutatja meg, hány kockányi a cukortartalma.

 

    Az "okos cukorfigyelőt" a PHE fejlesztette azt remélve, hogy segít a fogszuvasodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség megfékezésében - adta hírül a BBC News.
    A szolgálat szerint a brit kisgyerekek az ideális cukormennyiség háromszorosát fogyasztják. A cukorfigyelő alkalmazást is tartalmazó Change4Life elnevezésű kampányban elmondták, hogy a négy és tíz év közötti brit gyerekek átlagosan évente 22 kilogramm hozzáadott cukrot esznek meg, ez mintegy 5500 kockacukornak felel meg, azaz több, mint egy átlagos ötéves testsúlya.
    Az alkalmazást azért fejlesztették, hogy felhívják a szülők figyelmét arra, mennyi cukrot tartalmaznak a mindennapi ételek-italok. A program több mint 75 ezer termék vonalkódját és cukortartalmát ismeri.
    A PHE vezető táplálkozási szakértője, Alison Tedstone szerint a szülőket meglepheti, ha felfedezik, mennyi hozzáadott cukrot rejt például a gyümölcsjoghurt vagy a gyümölcsitalok.
    (http://www.bbc.com/news/health-35199889)

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány