József napja van. | 2024.03.19

Fenntartja az FHB ellen benyújtott keresetét az állam

2016-01-05 14:09:06

 

A magyar állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. fenntartja az FHB ellen benyújtott keresetét - tájékoztatta a vagyonkezelő kedden az MTI-t.

 

    Az MNV közleményében hangsúlyozta: az állam álláspontja egyértelmű, és egyértelmű volt az FHB tavaly december 28-i közgyűlésén is. Az állam részt kíván venni a tőkeemelésben, mégpedig úgy, hogy az elsőbbségi részvényjegyzési jogát fenntartja.
    "A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő visszautasítja azokat az állításokat, amelyek szerint a mostani tőkeemelést támogatta volna. Az ezt híresztelő sajtóorgánumok többsége egyébként az FHB menedzsmentjének érdekkörébe tartozik" - fogalmaz közleményében az MNV.
    A magyar állam nevében eljáró MNV Zrt. 2015. december 30-án bírósághoz fordult, keresetében az FHB társasági határozatainak hatályon kívül helyezését kérte, valamint azt, hogy a bíróság a jogellenes határozatok végrehajtását függessze fel.
    A vagyonkezelő keresetét fenntartja, a peres eljárásra való tekintettel egyéb nyilatkozatot nem kíván tenni - áll a közleményben.
    Az MNV december 30-án arról tájékoztatott, hogy az FHB kizárta a magyar államot mint kisrészvényest a tőkeemelésből, ezért fordult bírósághoz a vagyonkezelő.
    A MNV emlékeztetett: az FHB Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság igazgatósága december 28-án - a rendkívüli közgyűlés felhatalmazása alapján - döntött az FHB alaptőkéjének felemeléséről új részvények kibocsátásával, legfeljebb 4,45 milliárd forint mértékben.
    Az állam nevében eljáró nemzeti vagyonkezelőnek a jelenlegi állapot szerint az FHB-ban 7,32 százalékos részesedése van 4 millió 832 ezer 225 részvénnyel.
    Részvényesként az állam az FHB közgyűlésén kezdeményezte, hogy a tőkeemelés során a már meglévő részvényeseket a tulajdonosi részesedésük arányában elsőbbségi jegyzési jog illesse meg. A közgyűlés ezt a javaslatot elutasította.
    Ez egyben azt jelenti, hogy az FHB közgyűlésének és igazgatóságának döntése alapján az állam nem vehet részt a jelenlegi zártkörű részvényjegyzésen, azaz az FHB tulajdonosai egyértelműen csökkenteni kívánják a magyar állam részesedését az FHB-ban - írta az MNV december 30-i közleményében.
    A bíróság kedvező döntése esetén valamennyi kisrészvényes elsőbbségi részvényjegyzési joga megnyílik, és szándéka szerint részt vehet a tőkeemelésben - hangsúlyozta az MNV.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány