József napja van. | 2024.03.19

Budapestre figyel öt napon át a cirkuszvilág

2016-01-05 13:49:46

 

Budapestre figyel csütörtöktől öt napon át az egész cirkuszvilág, hiszen január 7. és 11. között 13 ország 75 fellépőjének részvételével rendezik meg a 11. Budapesti Cirkuszfesztivált.

 

    Fekete Péter a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az M1 aktuális csatorna keddi adásában elmondta, hogy az előválogató zsűri a világ minden tájáról küldött bemutatkozó anyagok közül harminc produkciót választott ki, amelyek megmérettethetik magukat a fővárosban rendezett nemzetközi versenyen.
    Mint mondta, a produkcióknak azért presztízsértékű egy ilyen fesztiválon fellépni, mert itt a legnagyobb cirkuszok igazgatói, menedzserei láthatják őket, és egy jó szereplés, vagy akár a fődíj elnyerése szerződésajánlatokat is hozhat a művészeknek. 
    A Budapesti Cirkuszfesztivál elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke és a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadója lesz, de helyet foglal még a bizottságban mások mellett Fabrice Becker, a Cirque du Soleil kreatív igazgatója, Oleg Chesnokov, a Rosgoscirk művészeti vezetője, Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség elnöke, Fabio Montico, a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, Lyudmila Schevchenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója is.
    "A budapesti fesztiválnak fontos feladata az is, hogy a magyar művészekre felhívja a figyelmet" - hangsúlyozta az igazgató, így a programon kívül egy külön magyar gálát is szerveznek, amelyen az artistaképző növendékei és független magyar csapatok fognak fellépni.
    A győzteseket január 11-én, a Széchenyi Fürdő télikertjében rendezett fogadáson jelentik majd be, a díjak átadására az esti gálaműsor keretében kerül sor.