József napja van. | 2024.03.19

Jövő keddre ötpárti egyeztetést hívott össze a honvédelmi miniszter

2016-01-05 13:49:27

 

A megváltozott biztonságpolitikai kihívások megvitatására jövő keddre ötpárti egyeztetést hívott össze Simicskó István honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztériumba - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

 

    A közleményben felidézték, a tárcavezető korábban már utalt arra: "gyors döntésekre, hatékony végrehajtásra van szükség" annak érdekében, hogy fenntartsuk és tovább erősítsük az ország biztonságát. 
    Mindezekért időszerű áttekinteni, hogy a Magyar Honvédség feladatrendszerére vonatkozó - jelenleg hatályos - jogszabályi keretek megfelelő lehetőséget biztosítanak-e a megváltozott biztonságpolitikai kihívások hatékony kezelésére - tették hozzá.
    Simicskó István a múlt héten az MTI-nek adott interjújában beszélt arról, hogy több fontos honvédelmi kérdésben, például a különleges jogrendi szabályozás áttekintésében és az önkéntes tartalékos rendszer továbbépítéséről ötpárti egyeztetéseket tartana a jövőben. 
    A miniszter szerint át kell tekinteni, az alaptörvény különleges jogrendi része kellő mozgásteret és lehetőséget ad-e arra, hogy a biztonságot növelni tudják. Úgy véli, érdemes elgondolkodni azon, hogy terrorveszély elhárításában milyen jogszabályi keretek között segíthet a Magyar Honvédség, és milyen jogszabályi módosítások szükségesek, amelyek feljogosítják a katonákat a terrorhelyzet kezelésére békeidőszakban is.