József napja van. | 2024.03.19

Újabb késelés történt Ciszjordániában, a palesztin támadót lelőtték

2016-01-05 09:47:06

 Újabb palesztin késes támadás történt Ciszjordániában, a palesztin támadót az izraeli biztonságiak lelőtték - közölte a katonai rádió kedd reggel.

    Az incidens, amelyben egy izraeli az arcán és a karján könnyebben megsebesült, Gus Ecion ciszjordániai kereszteződésben, Alon Svut nevű telepes falu közelében történt. A Jeruzsálemtől délre lévő közlekedési csomópontban az utóbbi hónapokban már több késeléses és gázolásos merénylet történt.
    A hadsereg közlése szerint a támadót a helyszínen lelőtték a biztonsági erők.
    Izraelben és a palesztin területeken három és fél hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.
    Október elseje óta 131 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, illetve közülük kilencvenen merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig az egyelőre nem tisztázott hátterű pénteki merényleten kívül 21 izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.
    A támadások kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.