Gedeon napja van. | 2024.03.28

Másodszor is teltház fogadta Mága Zoltán magyar újévköszöntő koncertjét Bécsben

2016-01-04 10:57:47

 

Második alkalommal is teltház előtt rendezte meg újévköszöntő gálaestjét Bécsben Mága Zoltán. 

 

    Az osztrák publikum vasárnap a Wiener Konzerthausban öszöntötte az új évet a II. Magyar Újévi Koncert sztárvendégeivel és a hegedűművésszel, két nappal azután, hogy a virtuóz Budapesti Újévi Koncertjével nyolcadszor is megtöltötte a Papp László Budapest Sportarénát. 
    Az osztrákokat is elkápráztatta a világhírű operacsillagok előadása, a virtuóz hegedűjáték és a magyaros repertoár - közölte hétfőn az MTI-vel a hegedűművész kommunikációs ügynökségének, a Cabbage House-nak a kommunikációs igazgatója, Herczeg Dóra. 
    Mága Zoltán az 1939-ben életre hívott egyedülálló Bécsi Újévi Koncert világra szóló sikere alapján hozta létre 2009-ben a Budapesti Újévi Koncertet. A művész egy évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal Bécsbe is elvitte a gálaestet - emlékeztet a Cabbage House kommunikációs ügynökség. 
    A zene egyik európai fellegváraként is emlegetett bécsi teátrumban vasárnap fellépett Marcello Giordani szicíliai születésű tenor, Mariosz Frangulisz görög tenor, Micaela Oeste amerikai szoprán és Jekatyerina Lehina Grammy-díjas orosz sztárszoprán. Énekelt az osztrákok nagy büszkesége, Sebastian Reinthaller is, aki 2009-ben nyerte el "Ausztria legjobb klasszikus énekese" díjat. 
    Bécsben is színpadra lépett a tízesztendős ifjabb Mága Zoltán, ahol - akárcsak az Arénában - hatalmas sikert aratott Paganini egyik virtuóz remekművével. Az est meglepetése, Mága Jennifer és Mariosz Frangulisz görögül előadott duettje Ausztriában is kiváltotta a közönség tetszését. 
    Az operacsillagok előadása mellett a magyar zeneszerzők művei, a magyaros repertoár is nagy szerepet kapott. 
    A sikerre tekintettel a hegedűvirtuóz bejelentette: jövőre már a III. Magyar Újévi Koncerttel érkezik Bécsbe 2017 első vasárnapján. 
    A budapesti és a bécsi újévi koncerten fellépő világklasszisok mindannyian elismerően méltatták Mága Zoltán virtuozitását és stílusteremtő előadásmódját. 
    Marcello Giordani, korunk egyik legsokoldalúbb olasz tenorja - akit közel három évtizede a világ legjobbjai között tartanak számon - így fogalmazott: "bámulatos, hogy Mága Zoltán művészi repertoárja a népzenétől a klasszikus darabokon át a jazzig, a könnyűzenéig terjed. Virtuozitás és átütő erő jellemzi játékát"- mondta. 
    A "kristályhangúként" jellemzett amerikai szoprán, Micaela Oeste a hegedűművész virtuozitásának egyediségét, Mariosz Frangulisz Mága Zoltán játékának érzelmi gazdagságát méltatta, a Grammy-díjas sztárszoprán, Jekatyerina Lehina pedig úgy fogalmazott, hogy a  virtuóz missziót teljesít, hazája sokszínű zenéjét népszerűsíti a világban. A drámai ereje és kifejező lírai előadásmódja révén ünnepelt operacsillaggá vált kárpátaljai születésű magyar szoprán, Georgina von Benza pedig a hegedűművész virtuóz technikáját és lehengerlő előadásmódját emelte ki.