Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megújulnak a mezőgazdasági őstermelői igazolványok

2016-01-04 10:16:57

 

Megújulnak a mezőgazdasági őstermelői igazolványok, a papír alapú igazolványok helyett kártya alapú igazolványt vezetnek be, az új rendszer sikeresen elindult - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

 

    Győrffy Balázs emlékeztetett: a változtatás több mint egyéves előkészítést követően valósul meg, és egyebek között jelentős informatikai fejlesztést igényelt.
    Hangsúlyozta, hogy az új rendszerrel egyértelműen azonosítható lesz az, aki őstermelő, és az, aki őstermelői igazolvánnyal rendelkezik, de termelő tevékenységet nem végez. Változást jelent, hogy az eladónak ki kell írnia, saját őstermelői tevékenységből származó terméket értékesít, és fel kell tüntetnie az igazolvány számát.
    Tájékoztatott arról is, hogy dolgoznak egy alkalmazás kifejlesztésén is, amelyik okostelefon segítségével az őstermelői igazolvány számából a vásárlónak megadja az engedélyezett tevékenységeket.
    Közölte, hogy megszűnik az az ellentmondásos helyzet is, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik. Ellenőrzéskor, adott esetekben, a büntetésen túl akár két évre is bevonhatják az őstermelői igazolványát annak, aki így téveszti meg a vásárlókat.
    Az igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is ingyenes marad, az ügyintézés sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lesz - mondta Győrffy Balázs.