Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lengyel közmédia - Lengyel elnöki szóvivő: semmilyen uniós biztos nem fájlalta a lengyel közmédia előző kormány alatti hiányosságát

2016-01-03 17:30:00

 

Az előző lengyel kormány nem biztosította a közmédia nézet-pluralizmusát, akkor azonban semelyik európai biztos nem fájlalta ezt - reagált vasárnap Marek Magierowski, a lengyel elnök szóvivője Günther Oettinger európai uniós biztosnak a lengyel közmédia reformjára vonatkozó nyilatkozatára.

 

 

Günther Oettinger, aki a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos, arról beszélt a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak adott interjújában, hogy a bizottságnak számos oka lehet a jogállamisági mechanizmus beélesítésére Varsóval szemben. A biztos kiemelten a lengyel parlament által a múlt héten megszavazott törvénymódosításra utalt, mely a lengyel közmédia átalakítását készíti elő, és megszünteti a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig több részvénytársaság keretében működő média - a rádió és a tévé - vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki. A törvénymódosítással kapcsolatban pénteken le is mondott a közszolgálati televízió 4 csatornájának vezetője, valamint a tévé személyzeti osztályának igazgatója.
    Magierowski, aki egy vasárnapi televíziós vitaműsor résztvevőjeként reagált Oettinger szavaira, reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság, de "egyes európai parlamenti képviselők" is, akik "ma előszeretettel bírálják a lengyel kormányt a médiatörvény ügyében tett lépéseiért", azt is elemzik majd, ami a lengyel közmédiában a Jog és Igazságosság (PiS) kormányra kerülése előtt, az októberi parlamenti  választásokat megelőzően zajlott. "Bocsánat, de az utóbbi nyolc év alatt a közmédiában a nézetek egy cseppnyi pluralizmusával sem volt dolgunk" - hangsúlyozta Magierowski. Hozzátette, hogy a 2007-től idén novemberig kormányzó Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) koalíciója "erősen pártmédiává tette elsősorban a közszolgálati televíziót, de részben a rádiót is".
    A szóvivő éppen az említett egyszínűséggel indokolta a közmédia vezetésében jelenleg  zajló személycseréket. Elmondta azt is: Andrzej Duda államfőnek 21 nap alatt kell állást foglalnia a parlamentben megszavazott törvénymódosítással kapcsolatban, de nincs kizárva, hogy már hétfőn jóváhagyja azt.