Auguszta napja van. | 2024.03.29

A megduzzadt Mississippi folyó gyorsan emelkedik, újabb területeket árasztott el

2016-01-03 08:40:00

A jelentősen megáradt Mississippi folyó újabb területeket lepett el Missouri déli vidékein és Illinois államban szombaton. 
 Az amerikai katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) szakemberei szerint a Mississippi immár gyorsabban zubog, mint a bővizű Niagara vízesés Buffalónál. Illinois államban szombaton újabb gát szakadt át, s ezzel már legalább tizenkét helyen mondtak csődöt a vízvédelmi gátak.
    További nagy területek kerültek víz alá Missouriban is, ahol például Arnold városkában százötven házat teljesen elborított a víz, de az ott élőket időben kimenekítették.
    Barack Obama elnök szombaton szükségállapotról szóló szövetségi rendeletet írt alá Missouri állam egész területére; ez azt jelenti, hogy az állam a szövetségi kormánytól jelentős összeget kap a védekezésre és a kárelhárításra. Jay Nixon kormányzó szombaton kérelmezte ezt Washingtontól. 
    "Mielőtt elkezdenénk az újjáépítést, el kell takarítanunk a pusztítás hordalékait" - mondta a kormányzó a szintén víz borította Eureka városában újságíróknak, s hozzátette, hogy az árvíz több ezer otthont és több száz vállalkozást sodort el. 
    Az árhullám Missouriból dél felé tart, s a hét elején várhatóan Tennessee államban pusztít majd. Szakemberek arra számítanak, hogy Memphis is veszélybe kerülhet.