Gedeon napja van. | 2024.03.28

Minimálbér-emelést hoz az újév több amerikai szövetségi államban 

2016-01-01 18:45:00

 Az Egyesült Államok tizennégy szövetségi államában emelkednek január elsejétől a minimálbérek. 

    Hat év óta nem emelkedtek az Egyesült Államokban a szövetségi munkahelyeken a minimálbérek; eddig óránként hét dollár huszonöt cent volt a minimálbér. 
    Január elsejétől azonban tizennégy szövetségi államban és több nagyvárosban saját hatáskörben, saját költségvetésből (nem szövetségi pénzből) emelik a minimális órabéreket. A legnagyobb mértékű az emelésnek Kaliforniában és Massachusetts államban: ott kilenc dollárról tíz dollárra emelik a minimálbér, a legalacsonyabb béremelés pedig Arkansas államban várható, ott 7,5-ről nyolc dollárra emelik az órabért.
    Dél-Dakorában mindössze egyetlen centtel növelik az összeget, így az nyolc dollár ötvenöt cent lesz. 
    Az adatokat a Szövetségi Államok Törvényhozásának Országos Konferenciája hozta nyilvánosságra. (Ez a szervezet 1974-ben alakult, mindkét párt képviselőinek részvételével, és érdekképviselettel és kutatással foglalkozik.)     Néhány nagyvárosban a szövetségi államoknál is nagyobb arányú emelés várható. Az északnyugati Washington államban lévő Seattle városában például 10,5-ről tizenhárom dollárra emelik a minimális órabért, San Francisco és Los Angeles vezetői pedig júliusra jeleztek nagyobb arányú emelést.