Tivadar napja van. | 2024.04.20

Újévi baba - Novák Előd: minden gyermek megszületése ünnep

2016-01-01 18:17:00

 Novák Előd szerint minden egyes gyermek megszületése egy kisebb nemzeti ünnep. Különösen akkor, amikor a katasztrofális demográfiai folyamatok már nemcsak a nyugdíjrendszer, de az egész államháztartás összeroppanásával fenyegetik Magyarországot - mondta a Jobbik alelnöke pénteken Győrben, mielőtt köszöntötte volna a 2016-os év első újszülöttjét és édesanyját.

    A jobbikos politikus, aki egyben az Országgyűlés népesedéspolitikai albizottságának elnöke, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtt tartott sajtótájékoztatóján rámutatott, a kormányzatnak ösztönözni kellene a minél előbbi gyermekvállalást és a társadalombiztosításnak támogatni kellene a szoptatást segítő eszközöket.
    "Ideális korban, 24 évesen szülte meg az anyuka az első gyermekét. Minél előbb, annál jobb, ez az alapelve a szülésnek" - tette hozzá a politikus, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az anya életkorával exponenciálisan nő néhány egészségügy kockázat és a meddőség veszélye, "mely mára szinte népbetegségnek tekinthető" - fogalmazott.
    Novák Előd kiemelte, hogy az év első gyermeke olyan kórházban született meg, mely elnyerte a bababarát kórház minősítést.
    Hangsúlyozta: a bababarát mozgalomhoz több kórháznak is csatlakozni kellene, és kiemelt figyelmet kellene kapni a szoptatásnak. A politikus szerint ezen a területen is van kormányzati felelősség, mert jelenleg a társadalombiztosítás csak a tápszert támogatja, a szoptatást segítő eszközöket nem.
    A jobbikos politikus "történelmi lépésnek" nevezte a kormány intézkedését a három gyermeket vállaló párok kétszer tízmillió forintos támogatásáról.
    Hozzátette, a korábbi kormányok eddig soha nem szánták el magukat olyan mértékű költségvetési forrást igénylő intézkedésekre, mint a 2011-ben bevezetett családi adókedvezmény, illetve a lakásépítések áfájának öt százalékra való csökkentése. "Le a kalappal a kormányzat előtt ebben a tekintetben" - mondta Novák Előd.
    A politikus a sajtótájékoztató után a kórházban ajándékcsomagot adott át Németh Noelnek és édesanyjának. 
    A gyermek éjfél után 18 perccel jött világra a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Az országban is elsőként született kisfiú és édesanyja egyaránt jól van.