Emma napja van. | 2024.04.19

Megszüntették az euró bevezetéséért felelős lengyel kormánybiztosi posztot

2016-01-01 17:54:00

 A lengyel kormány megszüntette az euró bevezetéséért felelős kormánybiztosi posztot - a péntektől hatályos rendeletről a TVN24 hírtelevízió számolt be.

    A Donald Tusk kormánya idején, 2009. januárjában létesített funkciót hét év alatt négy tisztségviselő töltötte be, az utolsó biztost, Artur Radziwillt november végén váltotta le Beata Szydlo miniszterelnök, a poszt azóta betöltetlen volt. 
    Az euróügyi kormánybiztos feladata az volt, hogy az euró bevezetésében érintett lengyel hatóságok közötti munkát felügyelje. 
    Egyelőre nem derült ki, hogy az októberi parlamenti választások nyomán kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) kabinetje a megszüntetett posztot helyettesíti-e más formájú, de szintén egyszemélyes funkcióval vagy esetleg a minisztériumok valamelyikére bízza az adott feladatkör ellátását.
    Szydlo már a választási kampányban, július elején helyezte kilátásba a poszt megszüntetését. Ellenezte az euró bevezetését is, azzal érvelve, hogy amíg az euróövezet nem oldja meg jelenlegi problémáit, a belépés ártana a lengyel gazdaságnak.
    A májusban megválasztott Andrzej Duda lengyel államfő szeptemberben a kis-lengyelországi Krynicában rendezett nemzetközi gazdasági fórumon azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy Lengyelországnak népszavazással kell megerősítenie a döntést az euró bevezetéséről.
    A TNS Polska közvélemény-kutató december közepén közölt felmérése szerint a lengyelek 66 százaléka azon a véleményen van, hogy az euró bevezetése kedvezőtlenül hatna anyagi helyzetére. A bevezetést - ennek az időpontjára való tekintet nélkül - elvileg 45 százalék támogatná, 42 százalék ellenezné, a többiek nincsenek róla véleménnyel.
    Lengyelországnak az uniós csatlakozási szerződés értelmében idővel be kell vezetnie a közös devizát, bár pontos dátum erre nincs kitűzve. A saját deviza feladásához Lengyelországnak módosítania kellene az alkotmányát.