Gedeon napja van. | 2024.03.28

M1 - Több helyen havazik az országban, nyithatnak a sípályák

2016-01-01 17:11:00

 Több helyen havazik az országban, Visegrádon már a síelőket is várják; ha marad a hideg idő további sípályák is megnyithatnak majd - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorfolyamában.

    Az M1 tudósítója Tatáról bejelentkezve elmondta: a településen reggel óta folyamatosan havazik. Néhány óra alatt már 1-2 centiméter hó hullott. A közlekedésben egyelőre nem okoz problémát az időjárás.
    A visegrádi Nagy Villám Sípálya üzemeltetőjének tájékoztatása szerint most még csak hóágyúkkal működik a pálya, de - mint hozzátette - az előrejelzések alapján természetes hóra is számítanak: jövő héten kedden, szerdán pár centiméter hó is hullhat.
    Fehér Gyula, a Chernel István sí és turisztikai egyesület elnöke elmondta: Magyarországon tíz nagyobb sípálya működik, Visegrádon kívül további 5-6 helyen van hóágyú. Ezek a pályák összefogtak, és a "Síelj itthon!" elnevezésű mozgalom keretében szeretnék bemutatni, hogy Magyarországon is lehet síelni.
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának adatai szerint a 300 méter feletti települések közül Sopron Brennbergbányán 1 centiméteres hóvastagságot mértek. A 300 méter alatti településeken Sopron kertvárosban és Kuruc-dombon alakult ki hólepel. Emellett foltokban van még hó a péri repülőtéren, Sármelléken, Siófokon és Szombathelyen - derül ki a meteorológiai szolgálat adataiból.
    Az előrejelzések szerint a következő napokban is többfelé várható hószállingózás, havazás. A leghidegebb órákban akár mínusz 15 Celsius-fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.