Márk napja van. | 2024.04.25

Nemzetközi szakmai szervezetek tiltakoznak a lengyel médiatörvény tervezett módosítása ellen

2015-12-30 17:37:43

 Közös nyilatkozatban tiltakozott a lengyel médiatörvény tervezett módosítása ellen szerdán az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ), az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), valamint a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

    A négy szervezet az EFJ honlapján közzétett nyilatkozatban felháborodásának adott hangot, s úgy vélte: a törvénymódosító javaslatot a parlamenti többség sietve terjesztette kedden a törvényhozás elé azonnali elfogadásra, bármilyen egyeztetés nélkül, a javasolt változtatások pedig megszüntetnék a lengyel közszolgálati média sokszínűségét és irányításának függetlenségét szavatoló garanciákat.
    A szakmai szervezetek álláspontja az, hogy szembemegy a közszolgálati műsorszolgáltatás Európában meghonosodott alapelveivel és gyakorlatával, ha a lengyel kormány valamely tagja saját belátása szerint menesztheti a közmédia irányító és felügyelő testületeit.
    "Ha a lengyel parlament elfogadja ezt a módosítást, azzal Lengyelország olyan visszafejlődő rendszert hoz létre, amely példa nélkül áll az Európai Unióban" - fogalmaztak a szakmai szervezetek a nyilatkozatban.
    A négy szervezet azt írta: a tervezett intézkedések visszalépést jelentenek, a közmédia vezetőinek kiválasztását átpolitizálják, ezáltal kevésbé függetlenné teszik.
    "Felszólítjuk a lengyel hatóságokat, hogy álljanak ellen a kísértésnek, hogy nagyobb politikai befolyás alá vonják a médiát" - áll a nyilatkozatban.
    A szakmai szervezetek emlékeztetnek, hogy Lengyelország jelenleg éllovasnak számít a sajtószabadság szempontjából, mind a Riporterek Határok Nélkül, mind a Freedom House besorolása szerint, valamint a lengyel köztelevízió a térség közszolgálati televízióinál nagyobb arányt birtokol a lengyel televíziós piacból.