Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kaspersky: mobil banki fenyegetések a legrosszindulatúbb pénzügyi programok között

2015-12-30 17:36:13

 

Első alkalommal kerültek a mobil pénzügyi fenyegetések a Top 10 pénzlopásra tervezett rosszindulatú program közé - derül ki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági vállalat MTI-hez eljuttatott elemzéséből.

 

    A mobil banki trójai vírusok két családja, a Marcher és a Faketoken, kapott helyet a listán. A Marcher családba tartozó programok fizetési információkat lopnak el androidos eszközökről: a készülék megfertőzése után két alkalmazást figyelnek. Ha a felhasználó elindítja a banki alkalmazást vagy a Google Play-t, a Marcher megjelenít egy hamis ablakot, amely bankkártya információkat kér, amelyek aztán közvetlenül a csalóknál landolnak.
    A Faketoken képviselői a felhasználót manipulálják, hogy telepítsen egy alkalmazást az okostelefonjára, azonban valójában egy trójai vírus, amely elfogja az egyszeri megerősítő kódot. 
    A jelenlegi tendenciák alapján a Kaspersky Lab arra számít, hogy 2016-ban a mobil banki vírusok száma még nagyobb ütemben növekszik majd.
    A "hagyományos" pénzügyi kiberbűnözés is terjedt, az orosz vállalat 2,8 százalékkal több, csaknem 2 millió olyan próbálkozást blokkolt, amelyek online bankolás során pénzt lopó vírusokat akartak elindítani.
    Az elemzés szerint továbbá jelentősen, 48,3 százalékkal 180 ezerre emelkedett a ransomware (pénzzsaroló) rosszindulatú számítógépes program áldozatainak száma 2014 óta.
    A Kaspersky Lab statisztikái szerint az online támadások 80 százalékának 10 országban volt a kiindulópontja. Az első három ország - ahol az online erőforrásokat vírusokkal fertőzték meg - nem változott az előző évhez képest: az incidensek 24,2 százaléka az Egyesült Államokból, 13 százaléka Németországból és 10,7 százaléka Hollandiából indult.