Tivadar napja van. | 2024.04.20

Lengyelország-média-jog Nyílt levéllel fordult a lengyel kormányhoz a közmédia átalakítása miatt az Európai Újságírók Szövetsége

2015-12-29 18:34:31

 

Nyílt levéllel fordult a lengyel kulturális minisztériumhoz az Európai Újságírók Szövetsége (Association of European Journalists, AEJ), melyben "súlyos aggodalmának" ad hangot a lengyel közmédia tervezett átalakításával kapcsolatban.

    "Az AEJ-t mélyen aggasztja, hogy a tervezett reform megvalósítása esetén a kormány közvetlen ellenőrzése alá vonja a közszolgálati rádiót és televíziót, köztiszteletben álló újságírók politikai indíttatású elbocsátásához és a jelenlegi kormányzatnak kedvező rendszerszintű szerkesztői elfogultsághoz vezethet" - írja honlapján közzétett levelében a szövetség.
    A lap miniszteri nyilatkozatok alapján arra következtet, hogy a lengyel közmédia irányító testületeinek tagjait a jövőben kizárólag a kormányzó, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt érdekei és óhaja alapján választják majd ki, azokat az újságírókat pedig, akik megkérdőjelezik vagy bírálják a kormány politikáját, önkényesen el fogják bocsátani.
    "Úgy véljük, a kormány bejelentett szándéka, hogy ilyen alapvető változásokat pusztán néhány hét leforgása alatt óhajt végrehajtani, túlzott sietségről és a mértékletesség aggasztó hiányáról árulkodik egy kiemelt közérdeket érintő kérdésben" - ismerteti álláspontját a szervezet.
    Az AEJ az igazságszolgáltatást és az alkotmánybíróságot érintő változások "sietős áterőltetéséről" is azt írja: aláássa a bizalmat.
    A szakmai szervezet azt szorgalmazza, hogy a kormány állítsa le a "drasztikus és látszólag egyoldalú" tervezett intézkedéseket, és halassza el az átalakításokat egy későbbi, széleskörű, átfogó, mindenre kiterjedő társadalmi vitát követő időpontra.
    "Sürgetjük, hogy nyilvánosan kötelezzék el magukat, hogy bármilyen változtatást csak a szükséges biztosítékok szavatolásával hajtanak végre, tiszteletben tartandó a közszolgálati műsorszolgáltatás alapelveit, köztük a függetlenséget és a pártatlanságot" - írja Piotr Glinski kulturális miniszternek és Krzysztof Czabanski miniszter-helyettesnek címzett levelében az AEJ.
    A szervezet azt javasolja, hogy a lengyel kormány az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága által egyhangúan, Lengyelország által is elfogadott nyilatkozat szellemében járjon el, amely kimondja: a közszolgálati médiának függetlennek kell maradnia a politikai, gazdasági befolyástól, és magas szintű, pártatlan, objektív és méltányos szerkesztési elveket kell érvényesítenie. Felhívja a figyelmet az AEJ arra is, hogy a nyilatkozat szerint a közmédiát feladata ellátása közben ellenőrizni kell és el kell számoltatni, feladata pedig a közvélemény teljes sokszínűségének kiszolgálása.
    "Világos számunkra, hogy ezek az elvek nem fognak érvényesülni, hacsak le nem tesznek szándékukról, hogy sietve áterőszakoljanak olyan reformokat, melyek elkerülhetetlenül pártosnak és demokráciaellenesnek fognak tűnni" - foglal állást az AEJ.
    A levelet az AEJ elnöke, Otmar Lahodynski osztrák újságíró, a szervezet alelnöke és médiaszabadságért felelős képviselője, a brit William Horsley, valamint az AEJ lengyel szekciójának elnöke, Krzysztof Bobinski, a Financial Times korábbi varsói tudósítója jegyzi. Bobinski egyébként 2004-ben az októberi választást követően ellenzékbe került jobboldali Polgári Platform (PO) európai parlamenti képviselőjelöltje volt. Felesége öt évvel később mandátumot szerzett a párt színeiben, s idén novemberig a tudományért és felsőoktatásért felelős miniszter volt.

http://www.aej.org/page.asp?p_id=517