Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁSZ: a javulás ellenére is maradtak hiányosságok az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlóknál

2015-12-29 10:47:52

 

Szabályozottabbá vált ugyan az állami vagyon feletti tulajdonosi jogokat gyakorló szervezetek ellenőrzési rendszerének kialakítása, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azonban azt is megállípotta, hogy a vizsgált szervezetek az ellenőrzésekkel  együtt sem látták el teljes körűen feladataikat - közölte az ellenőrző szervezet az MTI-vel.

    Az ÁSZ évente ellenőrzi az állami vagyon feletti tulajdonosi joggyakorlással kapcsolatos tevékenységeket, ezúttal a 2014-es tevékenységet vizsgálta. Az ellenőrzés megállapításai alapján javaslatokat is megfogalmazott, amelyekre - a törvényi előírás szerint - a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.
    A megállapítások között szerepel, hogy nem felelt meg teljes körűen a jogszabályoknak az állami tulajdonú ingatlanok vagyonkezelésbe adása a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél (GYEMSZI), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél (MNV) és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) . A vagyonkezelésbe adott ingatlanok bruttó értékét és elszámolt értékcsökkenését, értékvesztését vagyonkezelésbe adáskor a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál a könyvekből nem vezették ki. A GYEMSZI-nél a vagyonkezelési szerződések a jogszabályokban előírt tartalmi követelményeknek nem feleltek meg.
    Az NFA nem biztosította a földrészletek naprakész nyilvántartását, az államháztartáson kívüli szervezetek részére vagyonkezelésbe adott földrészleteket pedig nem teljes körűen mutatta ki.
    Az állami tulajdonú ingatlanok hasznosításba adása a GYEMSZI-nél és az NFA-nál nem teljes körűen felelt meg, az MNV-nél nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak. Az egyes állami ingatlanok ingyenes tulajdonba adása a GYEMSZI-nél, az MNV-nél és az NFA-nál - összességében - a jogszabályok és a belső szabályzatok előírásainak megfelelően történt.
    Az ÁSZ ellenőrzése feltárta, hogy a vagyonátadások során a Földművelésügyi Minisztérium (FM), az MFB és az MNV a gazdasági eseményeket a számviteli törvény előírásaihoz képest késedelmesen rögzítette nyilvántartásaiban. A MÁV Zrt.-ben lévő állami tulajdonú részesedés átadása során - az MNV téves adatszolgáltatása miatt - az átvevő NFM-nél a részesedés 2014. év végi mérlegértéke nem a valós állapotot tükrözte.