Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fogyasztóvédelmi szabályok megsértéséért bírságolt két bankot az MNB

2015-12-28 14:10:19

 

 A Porsche Bankot és az Erste Bankot a fogyasztóvédelmi szabályok megsértéséért összesen 7 millió forintra bírságolta meg a felügyeleti jogkörben eljáró Magyar Nemzeti Bank (MNB), a határozatok hétfőn jelentek meg a jegybank honlapján.

 

    Mindkét határozat végén októberi dátum szerepel, de azokat a felügyelet csak most tette közzé. 
    A Porsche Bank Hungary Zrt.-t három szabály megszegéséért összesen 2,5 millió forintra bírságolta a felügyelet. Egymillió forint bírság járt azért, hogy a bank a fogyasztónak nyújtott hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációjában a teljeshiteldíj-mutatót (THM) nem a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően tüntette fel. Ugyanennyi volt a bírság az előtörlesztési díj felszámításával kapcsolatos szabályok megszegése miatt is. A panaszok megválaszolására előírt jogszabályi határidő túllépéséért pedig 500 ezer forint bírságot szabott ki az MNB a Porsche Bankra.
    Az Erste Bank Hungary Zrt.-t két szabályszegésért 4,5 millió forintra bírságolt a felügyelet. Az előtörlesztési díj felszámításával kapcsolatos kötelezettség megszegéséért 3,5 millió, míg a fogyasztóknak nyújtott hitelre vonatkozó kereskedelmi kommunikációjában a THM-érték jogszabályi rendelkezéseknek nem megfelelően történő feltüntetésének elmaradása miatt 1 millió forint lett a bírság.