Gedeon napja van. | 2024.03.28

Három merénylet történt karácsony előtt Izraelben

2015-12-24 14:02:47

 

Az izraeli biztonsági erők három palesztin merénylőt öltek meg csütörtökön, ily módon meghiúsítva három merényletet, illetve merényletkísérletet.

 

    Az egyik incidensben egy palesztin Jeruzsálemtől északra, egy ciszjordániai kereszteződésben autójával szándékosan az út mellett álló katonák közé hajtott. Egy katona könnyebben megsérült, a merénylőt a biztonságiak lelőtték - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. 
    Korábban Ciszjordánia Ariel nevű telepesvárosa mellett az ipari negyedben egy másik palesztin késsel megsebesített két biztonsági őrt, amire az őrök lelőtték a támadót. Ebben a késelésben az egyik őr súlyosabb, a másik közepes sérüléseket szenvedett. 
    Reggel, a csütörtöki első incidensben egy palesztin csavarhúzóval támadt Hebronban egy útellenőrző pontnál az ott szolgálatot teljesítő izraeli katonákra. Őt is lelőtték a helyszínen. 
    Mindhárom eset az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában történt.
    A palesztinok haragját az a szerda este a tízes izraeli tévécsatornán bemutatott esküvői videófelvétel is kiválthatta, illetve fokozhatta, amelyen vallásos szélsőséges fiatalok egy terrormerényletben nyáron meggyilkolt palesztin család tragédiáját ünnepelték.
    Július végén zsidó terroristák egy gyújtóbombával felgyújtották a Duma nevű palesztin faluban egy helyi kétgyermekes család lakóházát, a szülők és egyik kisfiúk halálát okozva. 
    A minden bizonnyal zsidó merénylőket mindeddig nem ítélték el, de a Sin Bet belbiztonsági szolgálat az utóbbi hetekben előrelépésről számolt be. Letartóztattak és kihallgattak több szélsőséges telepest, de vádemelés bizonyítékok hiányában mindeddig nem történt ellenük. 
    A szélsőséges jobboldali csoportok az elfogottak kínzásával vádolják az izraeli hatóságokat, amit csütörtökön mind Benjámin Netanjahu miniszterelnök, mind Ajelet Saked igazságügy-miniszter visszautasított. 
    A tévében bemutatott felvételen az esküvő résztvevői késekkel és fegyverekkel hadonásznak, és valaki kést szúr a háztűzben odaveszett palesztin kisfiú fényképébe. Az izraeli rendőrség vizsgálatot indított az esküvőn történtek ügyében. 
    Izraelben és a palesztin területeken már harmadik hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.
    Október elseje óta 123 palesztin vesztette életét általában az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, illetve közülük hetvenöten merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig húsz izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg. 
    A támadások közvetlen oka az volt, hogy a palesztin hivatalos és közösségi médiában megjelent feltételezés szerint az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.