Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olasz sajtó: kevés bevándorlót fogadtak be az olaszországi plébániák

2015-12-23 15:27:46

 

Kevés olaszországi plébánia csatlakozott Ferenc pápa szeptemberi felhívásához, amellyel az egyházfő arra szólította fel a templomokat, egyházi intézményeket és hívő közösségeket, hogy legalább egy bevándorló családot fogadjanak be. 

 

    A La Repubblica balközép olasz napilap felmérése szerint Róma 334 plébániája 170 bevándorlót fogadott be.  A milánói egyházmegye területén levő ezer templom több mint négyszáz fekvőhelyet biztosít éjszakánként a bevándorlóknak. Bologna több mint négyszáz plébániájából csak négy fogadott be bevándorlókat, harminc helyet biztosítva számukra. 
    Parma városában 350 plébániából tíz nyitotta meg kapuit - közölte az adatokat a jobbközép Il Giornale is. Minden esetben menekültkérelmet benyújtó személyekről van szó. 
    A Caritas katolikus mozgalom helyi felelősei elmondták: az egyházi intézmények többsége nem képes önerőből segíteni a migránsokat. A bevándorlók után fejenként járó napi 35 euró (több mint tízezer forint) állami támogatás igényléséhez viszont ágyanként nyolc négyzetméteres teret kell biztosítani, és minden négy főre egy fürdőszobát. A parmai egyházmegye szemináriumában negyven pakisztáni férfinak adnak szállást 2011 óta, az ő ellátásukat azonban korábban a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz humanitárius-katonai misszió állami költségvetéséből finanszírozták, most pedig az olaszországi menekültellátó rendszer (Sprar) szintén állami forrásaiból.  
    Ferenc pápa szeptember 6-án szólította fel egyházát az Európába érkező bevándorlók befogadására. Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (Cei) elnöke akkor kijelentette, hogy ha a több mint 25 ezer olaszországi plébánia mindegyike befogad egy-egy családot, több mint százezer embernek tudnak segíteni. A Cei októberben külön dokumentummal adott útmutatást a bevándorlók befogadására : ez többek között előírja, hogy az egyházi intézményeknek az olaszországi befogadóállomásokon már regisztrált és menekültkérelmet benyújtó migránsokat kell befogadnia.  A Vatikán két szíriai menekültcsaládot fogadott be.    
    A Cei napilapja, a L'Avvenire válaszcikkében pontosította, hogy Milánóban a plébániákon biztosított több mint négyszáz helyen túl a helyi Caritas további nyolcszáz bevándorlót szállásolt el. Az Olaszországban menekültkérelmet benyújtó migránsok egynegyede egyházi intézményekben kap szállást és ellátást, a Caritas és a Migrantes helyi központjaiban, valamint hívő családoknál - hangsúlyozta Giancarlo Perego atya, a Migrantes katolikus szervezet vezérigazgatója. 
    A Cei adatai szerint Ferenc pápa szeptemberi felhívásakor 22 600 bevándorló volt elszállásolva az olasz egyházi intézményekben, azóta számuk négy és félezerrel emelkedett. A L'Avvenire ugyanakkor kiemelte, hogy a több mint nyolcezer olasz önkormányzatból csak 450 ajánlotta fel a bevándorlók befogadását.