Emma napja van. | 2024.04.19

Cseh kormányfő: Németország az illegális bevándorlást ösztönző jelzést adott

2015-12-23 14:18:39

 

Németország a menekültválságban a humanitást a biztonság érdeke fölé helyezte, és olyan jelzést bocsátott ki, amely az Európába irányuló illegális bevándorlásra ösztönzött a Közel-Keleten és Észak-Afrikában - mondta a cseh kormányfő egy szerdai német lapinterjúban.

 

    Bohuslav Sobotka a Süddeutsche Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy a menekültek támogatása nem vezethet az európai gazdaság és társadalom "veszélyeztetéséhez vagy lerombolásához", ezért Európának első lépésként magához kell ragadnia a migrációs folyamatok fölötti ellenőrzést, "beleértve ebbe a biztonsági kérdéseket".
    Ha ez sikerül, akkor "érvényteleníteni lehet a populisták azon állítását is, hogy összefügg a migráció és a terrorizmus" - tette hozzá a szociáldemokrata politikus.
    Hangsúlyozta, hogy Csehország szolidáris uniós partnereivel, ezt mutatja, hogy rendőröket küldtek Szlovéniába, Magyarországra és Macedóniába, és a humanitárius munkában is részt vesznek Szlovéniában, Horvátországban és Szerbiában. 
    Csehország továbbá "elfogadja a 160 ezer menekült áttelepítéséről szóló EU-s programot, és nem indít pert ellene", vagyis csupán más felfogást képvisel a szolidaritásról, ragaszkodik ahhoz, hogy a nemzeti kormányoknál legyen az ellenőrzés és elutasítja a "központi irányítású migrációs politikát", mert az "csak a radikálisokat erősíti és árt az európai eszmének" - mondta Bohuslav Sobotka. 
    Kiemelte, hogy a menekültek tagállamok közötti elosztásáról szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy "a rendszer nem működik", és nem lehet működtetni a "menekültek akarata és kívánsága ellenében". Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja menekültek befogadását Törökországból, de csak akkor, ha az ankarai vezetés betartja a migrációs hullám csökkentésére vonatkozó vállalásait, és a menekültek befogadását Törökországból "el lehet számolni" a menekültek EU-n belüli, már "eldöntött, de nem működő" elosztásából fakadó kötelezettségek teljesítéseként.
    A cseh kormányfő elmondta, hogy még korai lenne Angela Merkel német kancellárnak a válságban folytatott tevékenységét értékelni, de az látható, hogy Németország "jelzése" ösztönözte az illegális bevándorlást. Ez "sajnos tagadhatatlan", és a következményekkel egészen addig szembesülni kell, amíg "meg nem tesszük a szükséges intézkedéseket a külső határon, és Törökország nem hajtja végre ígéreteit".
    Werner Faymann osztrák kancellár azon fenyegetéséről, hogy csökkenteni kell a segítségre nem hajlandó országok uniós támogatását, Bohuslav Sobotka azt mondta, hogy ez a fajta "érvelés" tovább növeli Európa megosztottságát, és "ha így folytatjuk, árkok keletkeznek, amelyeket később csak nagyon nehezen lehet majd betemetni".