Gedeon napja van. | 2024.03.28

A harmadik negyedévben 2,0 százalékkal növekedett az amerikai GDP

2015-12-22 16:52:00

 

A pontosabb adatokon alapuló harmadik becslés, azaz immár a végleges adat szerint éves összehasonlításban 2,0 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az Egyesült Államokban az idei harmadik negyedévben - közölte kedden az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete (BEA).

 

    Az október 29-én nyilvánosságra hozott első becslésben még 1,5 százalék, a november végi második becslésben pedig 2,1 százalék szerepelt. Elemzők most 1,9 százalékos gazdasági növekedésre számítottak.
    Az Egyesült Államok gazdasága a második negyedévben 3,9 százalékkal növekedett, az első negyedévben viszont 0,2 százalékkal csökkent.
    A harmadik negyedévi GDP-növekedés a BEA megítélése szerint elsősorban a lakossági kiadásokra, az állami és önkormányzati kiadásokra, a tőkeberuházásokra, az exportra, valamint az ingatlanbefektetésekre támaszkodott. A GDP-kalkulációban negatív előjellel szereplő import a harmadik negyedévben növekedett. A GDP-növekedés lassulása a harmadik negyedévben a második negyedévihez képest elsősorban a készletberuházások csökkenése és az export mérséklődése miatt következett be.
    Július-szeptemberben a hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás 3,0 százalékkal növekedett, miközben tovább javult a munkaerőpiaci helyzet és emelkedtek a lakásárak. Az alacsony infláció és a közel három éves csúcson álló megtakarítások ugyancsak hozzájárultak ahhoz, hogy a fogyasztók szívesebben költekezzenek.
    Folyó áron számolva az amerikai GDP értéke 3,3 százalékkal, 146,5 milliárd dollárral 18 ezer 60 milliárd dollárra emelkedett a harmadik negyedévben az előző negyedévi 6,1 százalékos bővülés után.
    
http://www.bea.gov/newsreleases/national/gdp/gdpnewsrelease.htm