Auguszta napja van. | 2024.03.29

A baloldali pártok nem fogják támogatni Mariano Rajoy miniszterelnöki újraválasztását

2015-12-22 07:28:17

 

Az új spanyol parlament baloldali pártjai, a szocialista párt (PSOE) és a Podemos (Képesek vagyunk rá) nem támogatják a választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) kormányalakítási szándékát és Mariano Rajoy miniszterelnök újraválasztását, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt pedig tartózkodni fog - közölték a pártok hétfőn. A PP párbeszédet kezdeményez a pártokkal a stabil kormányzás érdekében.

 

    "Sem aktívan, sem passzívan, sem támogató szavazatokkal, sem tartózkodással" - így fogalmazta meg Pablo Iglesias, a baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) főtitkára, hogy semmilyen módon nem kívánnak hozzájárulni ahhoz, hogy az országnak újra konzervatív kormánya legyen.
    Arra nem adott egyértelmű választ, hogy támogatják-e a szocialisták esetleges kormányalakítási szándékát. Mint mondta, most nem ennek a kérdésnek van itt az ideje, hanem annak, hogy a pártok minél előbb egyeztessenek a legfontosabb alkotmányos témákról.
    Bejelentette: minden parlamentbe jutott párttal meg akarják vitatni 5 pontból álló javaslatukat, amely tartalmazza a választójogi törvény megváltoztatását, a szociális jogok védelmét, a bíróságok függetlenítését a hatalomtól, a korrupció elleni harc fokozását és egy népszavazás megrendezését a katalánok függetlenségi szándékáról. "Ez elengedhetetlen egy új, történelmi kompromisszum létrehozásához" - jelentette ki, hozzátéve, hogy Podemos egységes Spanyolországot szeretne, amelynek Katalónia is a része. 
    César Luena, a szocialista párt szervezeti titkára szerint a PP-nek, mint a választások győztesének meg kell próbálnia kormányt alakítani, de ebben a szocialista párt nem fogja támogatni. A politikus kitért azok elől a kérdések elől, amelyek azt firtatták, hogy a PSOE keresi-e más pártok támogatását annak érdekében, hogy megpróbáljon kormányra kerülni. Nincs itt az ideje ilyesmiről beszélni - jegyezte meg.
    A párt választási szereplésével kapcsolatban hangsúlyozta: jelenleg a szocialisták a legnagyobb ellenzéki erő és a legnagyobb baloldali párt Spanyolországban. (A PSOE történetének legrosszabb választási eredményét produkálta a szavazatok 22 százalékának megszerzésével - mint ahogy egyébként a PP is nagyon sok mandátumot vesztett a legutóbbi voksolás eredményéhez képest.).
    Bejelentette azt is, hogy február helyett valamikor tavasszal tartják meg a párt tisztújító kongresszusát, hogy az ne essen egybe a kormányalakítási időszakkal. Sajtóértesülések szerint Pedro Sánchez, a szocialista párt főtitkára már bejelentette, hogy újra versenybe száll a párt vezetéséért.
    Albert Rivera, a Ciudadanos elnöke az Antenna3 nevű televíziós csatornának adott interjújában, és este sajtótájékoztatón is elmondta: tartózkodni fognak a parlamentben a miniszterelnök személyéről szóló szavazáskor, ezzel lehetőséget adva a kormányfő megválasztására, hiszen a szavazás második körében már elég az egyszerű többség támogatása.
    A politikus felszólította a szocialista pártot, hogy tegyen hasonlóan, mert szerinte ez a "legésszerűbb", és még mindig jobb egy minimális stabilitás, mint a pártok belső vitái. Ezzel arra utalt, hogy a parlamenti matematika szerint a jobb oldalon három, a bal oldalon legkevesebb négy párt összefogása kell ahhoz, hogy elérjék az abszolút többséget jelentő 176 képviselői helyet. 
    Arra is felszólította a szocialista pártot, hogy mielőbb valljon színt, tervez-e ilyen komplikált koalíciót, hogy kormányra kerülhessen.
    Pártja jövőbeli szerepét illetően elmondta: feladatuknak a reformok elősegítését tekintik. Megismételte azt, a választások előtti kijelentését, hogy csak győzelem esetén akartak kormányra kerülni, egyébként maradnak az ellenzéki szerepnél. 
    A pártok közül utolsóként a Néppárt értékelt. Mariano Rajoy miniszterelnök sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a PP megszerezte a demokratikus felhatalmazást a kormányalakításhoz és törekedni fog arra, hogy egy stabil kormányt hozzon létre, mert az ország érdeke is ezt kívánja. 
    Kiemelte, hogy a 17 autonóm közösségből 13-ban a konzervatívok kapták a legtöbb szavazatot. Spanyolországban eddig mindig a legtöbb voksot nyerő párt alakított kormányt - jegyezte meg.
    Mint mondta, az új spanyol parlament ugyan nagyon széttagolt, de ez nem szabad, hogy bénulást vagy tétlenséget okozzon.    Véleménye szerint a pártok többsége ugyanúgy fontosnak tartja Spanyolország egységét, nemzeti szuverenitását, és az állampolgárok közti egyenlőséget.
    Bejelentette: a stabilitás érdekében egyeztetést kezdeményeznek a többi parlamenti párttal három fontos témában, ezek: a spanyol gazdaság és társadalom iránya, Spanyolország pozíciója az Európai Unióban és a spanyol intézményrendszer.
    A politikus közölte azt is, hogy néhány hónap múlva tisztújító kongresszust tartanak, ahol ismét jelölteti magát a párt elnöki tisztségére, amelyet 2004 óta tölt be.
        A vasárnapi parlamenti választásokon a PP 123, PSOE 90, a Podemos 69, a Ciudadanos pedig 40 mandátumot szerzett a 350 fős törvényhozásban. A többi 28 képviselői hely hat másik, kisebb párt között oszlik meg. A győztes párt nem szerezte meg az önálló stabil kormány megalakításához szükséges szavazatokat, ezért mindenképp támogatókat kell találnia a parlamenti pártok között.
    A parlament januári megalakulását követően a spanyol király fogadja majd a parlamenti pártok vezetőit, és javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. A parlament szavaz a jelöltről, akinek az abszolút többség támogatását kell elnyernie. Amennyiben ez nem sikerül, két nap múlva megismétlik a választást, ekkor már elég az egyszerű többség támogatása is. Ha két hónap alatt nem választ miniszterelnököt a parlament, meg kell ismételni a választásokat.