Andrea napja van. | 2024.04.18

Spanyolország-választás Spanyol választások - Szakértő: a Néppártnak csak a szocialistákkal van stabil kormányra esélye

2015-12-21 10:40:23

 

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, a konzervatív Néppárt elnöke stabil kormányt akar alakítani a választások után, ám ez csak a szocialistákkal (PSOE) volna lehetséges - jelentette ki a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn.

    "Össze lehetne kaparni" ugyan egy jobboldali koalíciót, de csak egy, a katalán függetlenségért harcoló párt bevonásával, ez pedig a politikai öngyilkossággal volna egyenlő Mariano Rajoy számára - közölte Nagy Sándor Gyula.
    Közlése szerinte egyaránt csalódást keltett a szélsőbaloldali Podemos és a liberális középpárt Ciudadanos. Az esélytelen, hogy a Podemos összeálljon a Néppárttal, a szocialisták és a Podemos összefogása nyomán pedig nem volna meg a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többség - tette hozzá.
    A vasárnapi eredmények azt tükrözik, hogy az előrejelzések ellenére sokan nem a Podemosra szavaztak, hanem a Néppártra. Ennek ellenére "Rajoy messze van" a folytatástól - jegyezte meg.
    Nagy Sándor Gyula arról is szólt, hogy a hét éve változatlanul magas, 22 százalékos munkanélküliség miatt nagy a kiábrándultság Spanyolországban.