Gedeon napja van. | 2024.03.28

A napi átlag ötszörösére emelkedett a forgalom a magyar-román határon, több órás sorok

2015-12-20 11:57:24

 

A napi átlag ötszörösére emelkedett a forgalom a magyar-román határon: a szokásos 18 ezer helyett szombaton 92 ezer Romániába belépő utast ellenőriztek a Magyarországgal közös határszakaszon - közölte vasárnap a román határrendőrség (IGPF).

 

    A torlódás a külföldön dolgozó, az ünnepekre haza igyekvő román vendégmunkások tömeges érkezése és a román határőrök által november óta alkalmazott szigorúbb ellenőrzés miatt alakult ki. 
    Románia nyugati határátkelői és a repülőterek a legzsúfoltabbak. Az IGPF szerint az átkelők teljes kapacitással üzemelnek, 3300 határrendőr áll szolgálatban és a román hatóságok "mindent megtesznek" a várakozási idő csökkentése érdekében. Az utasoknak azt tanácsolják, hogy a kisebb határátkelőket igénybe véve járuljanak hozzá az átmenő forgalom egyenletesebb elosztásához a teljes magyar-román határszakaszon.
    Szombaton több mint 200 ezer határátlépést regisztráltak Romániában, amiből 136 ezer volt a belépés. Egy "normális" napon 110 ezren lépik át a román határt, amiből 55 ezer a belépő.
    Az IGPF közleménye emlékeztet, hogy november óta mind a kilépő, mind a belépő oldalon minden uniós vagy nem uniós úti okmánnyal közlekedő utast ellenőriznek a román határrendőrök, hogy kiszűrjék azokat, akik konfliktusövezetekből érkeznek és "valós veszélyt jelenthetnek a hazai vagy nemzetközi biztonságra".
    A Mediafax hírügynökség szerint a két ország közötti egyetlen autópályás határátkelőn, Nagylaknál szombat éjszaka 15 kilométeres sor alakul ki. Az egyik román vendégmunkás arról számolt be a hírügynökségnek, hogy hat órájába került, amíg Németországból eljutott a román határra, ahol újabb hat órát kellett várakoznia, amíg beléphetett az országba.