Csongor napja van. | 2024.04.16

gazdaság-vállalkozás-elismerés Átadták a Díj a sikeres vállalkozásokért elismeréseket

2015-12-18 13:15:27

 

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért novemberi elismeréseit pénteken Budapesten, a hónap beruházója a Magyar Cukor Zrt., a hónap kis- és középvállalkozása a Robinia Group Kft., míg november startup vállalkozása az IVM Zrt. lett.

    A díjátadó ünnepségen a nemzetgazdasági miniszter kiemelte: felzárkózási pályán van a magyar gazdaság, amihez a példaértékű munkát végző vállalkozások is nagymértékben hozzájárulnak.     Az első három negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a gazdaság, ami duplája az európai unió átlagának - tette hozzá.     Az államháztartás is kedvező évet zárt - jelentette ki a miniszter. Az idén várhatóan tovább csökken az államadósság, és még jobban alakul az államháztartási hiány, amely a bruttó hazai termék (GDP) 2,4 százalékánál is kisebb lehet - mondta.
    Az export az elmúlt tíz év legeredményesebb évét zárja az idén, a magyar kivitel teljesítménye bőven 100 milliárd euró fölött van, szemben az öt évvel ezelőtti 80 milliárd euró alatti eredménnyel - ismertette.
    Kitért arra, hogy a legfrissebb adatok szerint 4 százalékkal nőttek a reálkeresetek az év első tíz hónapjában a tavalyihoz képest, ami hozzájárult a lakossági fogyasztás és így a GDP növekedéséhez. Ehhez társult a kiskereskedelmi forgalom 28 hónapja tartó bővülése - tette hozzá.
    A lakosság is megtakarít, a lakossági állampapír állomány több mint 3000 milliárd forintra nőtt, ami jelzi, hogy megerősödött a gazdaság és az ország stabilitása - jelentette ki a miniszter.
    A hónap beruházója a Magyar Cukor Zrt. lett, amely idén két, összesen több mint 7 milliárd forintos beruházást valósított meg a Kaposvári Cukorgyár területén. Egy  6 milliárd forintos beruházás keretében - amelyet a cég osztrák tulajdonosa, az Agrana csoport finanszírozott - egy csomagolóüzemet létesítettek. A másik, egymilliárd forintot meghaladó beruházás során egy évente 10 millió köbméter biogáz megtisztítására alkalmas biogáz tisztító állomást adtak át. Ezzel a kaposvári az első olyan répacukorgyár a világon, amelynek biogáz tisztító üzeme teljes energiaigényével azonos mennyiségű biogázt állít elő, így energetikailag önellátó.
    Az 1995-ben alakult Magyar Cukor Zrt. jelenleg az egyetlen működő gyárral rendelkező cukoripari vállalat Magyarországon, évi 105 ezer tonna cukrot állít elő. A vállalat 250 állandó ás 75 ideiglenesen foglalkoztatott munkatárssal dolgozik.
    A hónap kis- és középvállalkozása díjat a Robinia Group Kft. kapta. A 2001-ben alapított, magyar tulajdonú vállalkozás fő tevékenysége az akácfa alapanyagból készített burkolatok, játszóeszközök, kert- és parkberendezési tárgyak gyártása. Az akácfa feldolgozásában két jelentős innovációt is kifejlesztett a cég: egyik a játszótereken már alapkövetelménynek számító csiszolt akácoszlop, a másik a cég által alkalmazott hossztoldási technológia. A Robinia Group 40 alkalmazottat, köztük fogyatékossággal élőket és fogvatartottakat is foglalkoztat. A cég nettó árbevétele 2014-ben 515 millió forint volt, 2015-ben várhatóan 469 millió forintot tesz ki.
    A hónap startup vállalkozása a 2010 novemberében alapított székesfehérvári IVM (International Vending Machines) Zrt. lett. A magyar tulajdonú cég Magyarország és a kelet-közép-európai régió legnagyobb, Európa ötödik legnagyobb védőeszközkiadó-automata forgalmazójává vált. A cég - egy kiaknázatlan piaci rést kihasználva - olyan eszközkiadó automatát fejlesztett, ami lehetővé teszi a védő-, munka- és rezsieszközök gazdaságos raktározását, nyilvántartását és kiosztását.
    A vállalat céljai között szerepel régióbeli piaci pozíciójának megtartása, az intenzív nyugat-európai terjeszkedés, valamint a külpiaci szolgáltatások továbbfejlesztése, és külföldi leányvállalatok alapítása is.
    A nemzetgazdasági miniszter 2013 augusztusában hívta életre a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerést azzal a céllal, hogy ismertté tegye a hazai eredményes vállalkozásokat.