Auguszta napja van. | 2024.03.29

Gazdaság-szakszervezetek-MÁV Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a vasutas szakszervezetek

2015-12-17 19:45:12

 

Kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek csütörtökön a vasutas szakszervezetek annak érdekében, hogy a MÁV-csoport egyes cégeinek munkavállalói 2016. január elsejétől 5+2,7 százalékos alapbéremelésben részesüljenek - közölte a VDSZSZ Szolidaritás az MTI-vel.

     A munkaügyi vitát december 18-ra javasolták összehívni a kezdeményező munkavállalói szervezetek, a VDSzSz Szolidaritás, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete (VSZ), a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete és a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete - ismertették a közleményben.
    Munkáltatói oldalról a munkaügyi kollektív vitában a MÁV Zrt., a MÁV-START Zrt., a MÁV Szolgáltató Központ Zrt., a MÁV Létesítményüzemeltető és Vasútőr Kft., a MÁV FKG Kft., a Záhony-Port Zrt., és a MÁV KFV Kft., valamint a MÁV Vagon Kft. is érintett - olvasható a közleményben.
    Kiemelték: a MÁV Zrt. vezetése egyoldalú munkáltatói intézkedés révén december 18-án az egyhavi alapkereset 50 százalékát átutalja ugyan a nem vezetői munkakörben foglalkoztatottak részére, a VDSzSz Szolidaritásnak azonban az a célja, hogy az egyösszegű kifizetés 2016-ban épüljön be az alapbérbe.
    A VDSzSz már szerdai közleményében is azt szorgalmazta, hogy kollektív munkaügyi vita keretében a jövő évre kiterjedő béralkut kössenek még ebben a hónapban. Hangsúlyozták: támogatják az idei egyösszegű kifizetést, azonban azt is elvárják, hogy a cégvezetés jövőre a minimálbér-emelést meghaladó átlagos bérfejlesztést hajtson végre, és erről még karácsony előtt állapodjon meg az érdekvédőkkel.