Auguszta napja van. | 2024.03.29

Pártok-Fidesz-per Biszku-ügy - Gulyás Gergely: üdvözlendő, hogy a bíróság megállapította Biszku Béla bűnösségét

2015-12-17 17:55:32

 

Gulyás Gergely üdvözlendőnek nevezte, hogy a bíróság megállapította Biszku Béla volt pártállami vezető bűnösségét.

    A Fidesz alelnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta, az ítélet egyes részleteit lehet vitatni, de ez elsősorban nem a politika, hanem a jogtudomány feladata.
    Nyilvánvaló, hogy az MSZMP 1956 utáni vezetői büntetőjogi értelemben is felelősek azokért a sortüzekért, amelyek 1956 őszén és telén történtek Magyarországon - tette hozzá.
    Gulyás Gergely szerint ilyen értelemben azt lehet mondani, hogy az elkövetett bűnök súlyához képest az ítélet túlzottan enyhe. Az viszont mindenféleképpen értékelendő, hogy a bíróság egyértelműen és világosan kimondta: a MSZMP egyik, ma még életben lévő korábbi vezetője emberiesség elleni bűntettekben bűnpártolással részes - fogalmazott.
    Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke megjegyezte azt is, hogy az ítélet azt is mutatja, sikerrel járt az a hosszú időn át tartó fáradozás, amellyel a háborús és emberiesség ellen elkövetett bűntettek elévülhetetlenségét igyekeztek bizonyítani és a magyar joggyakorlatban is elismertetni.
    A Fővárosi Törvényszék két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Béla bűnpártolással elkövetett háborús bűntett miatt első fokon csütörtökön.
    A bíróság a megismételt eljárásban ugyanakkor felmentette a vádlottat az 1956 decemberében a budapesti Nyugati téren, illetve a Salgótarjánban történt, összesen 49 halálos áldozatot követelő sortüzekkel összefüggésben a felbujtóként, aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberöléssel megvalósított háborús bűntett vádja alól.