Tivadar napja van. | 2024.04.20

Gazdaság-makroelemzés-CIB A CIB idén 2,8, jövőre 2 százalékos növekedést vár

2015-12-17 15:25:39

 

A CIB Bank idén változatlanul 2,8, 2016-ra 2 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedést prognosztizál negyedéves előrejelzésében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

    A bank szerint az éves átlagos infláció idén nulla százalék közelében maradhat, és a következő hónapokra valószínűsíthető árszínvonal-emelkedés ellenére 2016-ban az előző prognózisnál és a szeptemberi piaci konszenzusnál alacsonyabb, 1,4-1,8 százalék közötti átlagos infláció várható.
    A CIB szerint a GDP növekedése lassulni fog idén az utolsó negyedévben és 2016-ban is. Ennek okai egyrészt egyszeri hatások, egyebek mellett az uniós források ciklus eleji-végi ütemezése, valamint a magánszférás beruházások gyengélkedése is lassítja a bővülést.
    A növekedés szerkezete is változóban van, termelési oldalon a mezőgazdaság ismét lassította a bővülést, de a tavalyi egyszeri hatások kifutását követően az építőipar is "gyengén muzsikál" - írják. Az ipar hozzájárulása pozitív, de csökkenő, a motort a belső kereslet élénkülésével párhuzamosan a szolgáltatóipar vette át.
    Felhasználási oldalon ennek megfelelően a háztartások fogyasztása és a nettó export tudott a legnagyobb mértékben hozzájárulni a növekedéshez, de az uniós forrásokból finanszírozott "beruházási boom" kifulladt: a beruházások 0,7 százalékkal rontották a teljes GDP-t. A fogyasztás erősödését a növekvő reálbérek, a javuló fogyasztói bizalom és részben a munkaerő-piaci helyzet is várhatóan tovább segíti a következő negyedévekben - írják.
    A bank szakértői hozzáteszik: a belső kereslet élénkülése és a továbbra is jelentős nettó export (az elmúlt 12 hónap összesített hiánya a 7400 millió eurót közelíti) nem képes teljes egészében ellentételezni a gyenge beruházási teljesítményt.
    Az adóbevételekben már jelenleg is látható kockázatok, illetve az év hátralévő részében várhatóan tovább lassuló GDP-dinamika miatt - amit a bank elemzői szerint nem teljesen ellensúlyoz a költségvetés kamatkiadásainak várható további csökkenése - a bank a költségvetés által tervezett, a GDP 2,4 százalékát kitevő, a nemzeti számlák európai rendszere (ESA) szerint számított hiánnyal szemben 2,6 százalékos deficittel számol. Bár ez a maastrichti kritérium - legfeljebb 3 százalékos hiány - teljesítését nem veszélyezteti, az adósságpályára negatív hatással van - írják.
    A CIB elemzői arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemcsak a következő 1-2 negyedév során, de 2016 egészében változatlan, 1,35 százalékos szinten tartja irányadó kamatát. Ezzel párhuzamosan tovább folytatódhatnak a monetáris lazítás egyéb, nem hagyományos formái, részben az átalakuló hitelezési programon, részben egyéb likviditási, nem kamatjellegű intézkedéseken keresztül - írják a negyedéves prognózisban.