Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: nem lehet elvenni EU-forrásokat a migrációval kapcsolatos véleménykülönbség miatt

2015-12-17 11:12:35

 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint elfogadhatatlan lenne, ha a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatos véleménykülönbség miatt bosszúból el akarnák venni a Magyarországnak szabály szerint járó, az országot megillető uniós forrásokat.

    Szijjártó Péter ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy Werner Faymann osztrák kancellár a Die Welt című lapban megjelent interjúban kiemelte: "a szolidaritás nem egyirányú utca", és aki több pénzt kap az uniós költségvetésből, mint amennyit befizet, nem teheti meg, hogy "egyszerűen lapít", amikor a menekültek "méltányos elosztásáról" van szó. Aki mégis vonakodik, az "megkérdőjelezi" az uniós költségvetés finanszírozását, és a nettó befizetőknek, köztük Ausztriának "nagyon megnehezíti, hogy továbbra is ilyen sok pénzt fizessenek be" a közös kasszába - tette hozzá. A politikus arra a felvetésre, hogy már megszületett a döntés a 2014 és 2020 közötti többéves pénzügyi keretről, azt mondta: a keretet jövőre felülvizsgálják, és akkor majd "nagyon alaposan megnézzük", hogy "a menekültkérdésben" mely tagországok zárkóztak el a szolidaritástól.
    Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "ha van európai értékekkel és a közös szabályokkal ellentétes álláspont, akkor ez biztosan az". Az osztrák kancellár félreérti a helyzetet: az uniós források "nem könyöradományok vagy humanitárius támogatások", hanem járnak a tagállamoknak, köztük a közép-európaiaknak - magyarázta.
    Emlékeztetett: Magyarország megnyitotta piacát a nemzetközi - alapvetően nyugat-európai - gazdasági szereplők előtt, akik így nagyon sok profitra tehettek szert. Így a régebbi EU-tagállamok is legalább annyit profitálnak a közép-európai országok uniós tagságából, mint ők maguk - mutatott rá.
    A külügyminiszter szerint ezért elfogadhatatlan, hogy a bevándorlási válság kezelését illető véleménykülönbség miatt bosszúból el akarnák venni a Magyarországot megillető uniós forrásokat.