Rudolf napja van. | 2024.04.17

Kövér: a kiszámítható környezet fontos a gyermekvállalás bátorításához

2015-12-17 08:59:30

 

A kiszámítható környezet a családpolitikában önmagában is fontos bátorító tényező a gyermekvállaláshoz - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

    A házelnök kiemelte: a kormánynak és a parlamenti többségnek fontos a demográfiai helyzet, de remélhetőleg nemcsak nekik és a választóiknak számít, hogy mi lesz a nemzettel, az országgal, hanem minden magyarnak, mindenkinek, aki e nemzethez sorolja magát. A parlament ebben az ügyben is jól teljesített, a kormányzati előterjesztéseket megtárgyalta, elfogadta, és remélhetően a jövőben is lesznek a képviselőknek olyan javaslataik, amelyek még könnyebbé teszik a fiatalok gyermekvállalását - mondta.
    Kövér László kifejtette: ugyanakkor nem feltétlenül az állítja meg a demográfiai zuhanást, ha egyre jobb és hatásosabb döntéseket hoznak a családpolitikában, hanem az a fontos, hogy kiszámítható-e, folyamatos-e a családpolitika. Ha hektikus, amint az Magyarországon is volt az elmúlt 25 évben, amikor "a baloldali kormányok gyakorlatilag mindig felszámolták az előző polgári kormányok családpolitikai intézkedéseit", akkor a fiatalok elbizonytalanodnak, hogy mikor is vállaljanak gyermeket - magyarázta.    
    A házelnök a parlament idei munkáját értékelve közölte: bevált a kéthetes ülésezési rend, egyetlen ellenzéki párt sem javasolta, hogy térjenek vissza a régi munkarendre, nekik is kiszámítható a mostani.
    Véleménye szerint "a törvényalkotás menete felgyorsult, koncentráltabbá vált", de nem úgy, hogy "kapkodóbb módon" kell elfogadni a törvényeket, hanem úgy, hogy sokkal kevesebb időt töltenek a törvényalkotás olyan elemeivel, amelyek nem produktívak. A törvényalkotási bizottság intézménye beváltotta a hozzáfűzött reményeket, érdemi munkát végez - mondta.
    Kövér László szerint a plenáris ülés általános vitája érdemibbé és hatékonyabbá vált, és a kéthetes ülésrenddel nem csökkentek az ellenzék kormányzatot ellenőrző jogosítványai. A plenáris ülések vitakultúrájával kapcsolatban pedig közölte: nem volt mindig méltó az Országgyűlés működése ahhoz a hivatáshoz, amelyet be kell töltenie, de a parlamentek többségében előfordul ilyen, és a magyar törvényhozásban kicsit javult a helyzet.
    Arról is beszélt, hogy Európa azt a kultúrát és civilizációt is jelenti, amely itt felépült az elmúlt néhány ezer évben, "Európa a nemzetállamok, a nemzeti kultúrák sokszínűségéből lett sikeres", de ha egy más civilizáció vagy kultúra foglalja el ezt a térséget - s "a migráció komoly veszély ebből a szempontból" -, és jut többségbe, "az európai kultúra, az európai civilizáció el fog tűnni".
    Úgy fogalmazott: vannak európai politikusok, akiknek "kifejezetten útjában van minden nemzetállam", hozzátéve, Angela Merkel német kancellárt nem sorolja közéjük.
    A politikusok nemzetállam elleni beállítódását a házelnök azzal magyarázta, hogy "azt a gazdasági háttérhatalmat szolgálják", amelynek eleve útjában áll minden, az emberek manipulációja elé korlátokat állító közösség. Közéjük sorolta a nemzeti közösséget, a vallási közösségeket, és a családi kötelékeket is. Utóbbiakkal kapcsolatban megjegyezte, a "tudatos felbomlasztásukra irányuló politikai manőverek" is tetten érhetők az európai politikában.
    Az Országgyűlés elnöke úgy látja, az elmúlt évek kiábrándító tanulsága, hogy "kifinomult képmutatás" uralja a nyugat-európai politikát és az EU politikáját. "Szándékos félrebeszélés" tapasztalható a migrációs hullám esetében is, hiszen miközben elsősorban Németország munkaerőhiányát akarják kielégíteni, úgy akarják beállítani, mintha csak politikai, háborús menekültekről lenne szó - vélekedett Kövér László.