Emma napja van. | 2024.04.19

Peking behívatta az amerikai külképviselet vezetőjét a tajvani fegyvereladások miatt

2015-12-17 07:06:17

 

Pekingben behívatták csütörtökön a külügyminisztériumba az amerikai külképviselet ideiglenes ügyvivőjét, és válaszintézkedéseket jelentettek be tiltakozásul amiatt, hogy a washingtoni Fehér Ház jóváhagyta amerikai fegyverek eladását Tajvannak.

    Az 1,83 milliárd dolláros fegyverszállításra vonatkozó szerdai amerikai döntés miatt Cseng Cö-kuang kínai külügyminiszter-helyettes országa határozott tiltakozását fejezte ki Kaye Lee-nek.
    Közölte, hogy "Tajvan Kína elválaszthatatlan része", a fegyvereladás ellentétes a nemzetközi joggal és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáival, ellentétes a három kínai-amerikai közös nyilatkozat elveivel, továbbá súlyosan sérti Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit.
    "Nemzeti érdekeinek védelme érdekében" Kína úgy döntött, hogy ellenintézkedésként szankciókat vezet be az üzletben érintett vállalatokkal szemben - jelentette be a miniszterhelyettes, de ennek részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.
    Cseng hangsúlyozta, hogy "senki sem ingathatja meg a kínai kormányt és a kínai embereket azon határozott szándékukban, hogy megvédjék nemzeti szuverenitásukat és területi egységüket, és hogy elutasítsák a külföldi beavatkozást".
    A Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint Peking arra figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy tartsa magát a két ország közötti megállapodásokhoz, és vonja vissza a fegyvereladás tervét, valamint számolja fel katonai kapcsolatait Tajvannal, annak érdekében, hogy megelőzze a kétoldalú kapcsolatokat érő további károkat.
    Az amerikai Fehér Ház szerdán értesítette a törvényhozást az elnök döntéséről. Washington egyebek mellett két fregattot, páncéltörő rakétákat, kétéltű harci járműveket és más felszereléseket ad el a Tajpejnek. Az amerikai külügyminisztérium ezzel egy időben tudatta, hogy az Egyesült Államok "egy Kína" politikája továbbra is változatlan.
    A kongresszus egy évvel ezelőtt hagyta jóvá ezt a csomagot Tajvannak, amely esztendők óta a legnagyobb fegyverüzlet a két ország között.
    A Pentagon 2010 januárjában egy csaknem 6,4 milliárd dolláros fegyvercsomag eladásáról döntött, 2011 őszén pedig egy 5,85 milliárd dollár értékű fegyvereladást jelentett be, amely tartalmazta 145 darab F-16 A/B típusú vadászgép korszerűsítését. Barack Obama amerikai elnök 2014-ben írta alá azt a törvényt, amely lehetővé tette úgynevezett Perry-osztályú fregattok értékesítését Tajvannak.
    A tajvani fegyvereladások mindig az egyik legkényesebb kérdésnek számítottak Peking és Washington viszonyában, s többnyire negatívan befolyásolták a hadseregek közti amúgy is bizalmatlan viszonyt. A két ország közötti védelmi együttműködés ilyenkor hosszabb-rövidebb időszakokra a minimálisra csökkent, vagy szünetelt. Peking arra hivatkozik, hogy 1982-ben az Egyesült Államok vállalta, hogy folyamatosan csökkenti fegyvereladásait Tajvannak.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó