Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - A bevándorlók regisztrációjáról vitázik Róma és Brüsszel

2015-12-16 15:07:08

 

Megdöbbentőnek nevezte az Európai Bizottságnak az Olaszországgal szembeni kötelezettségszegési eljárását Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerdán. Brüsszel szerint Róma hiányosan regisztrálja a bevándorlókat, az olasz kormány szerint a regisztrálás száz százalékos.

    Matteo Renzi az olasz parlament alsóházában szólalt fel, ahol az EU állam- és kormányfői idei utolsó csúcstalálkozójával kapcsolatos olasz álláspontot vázolta. A csúcs csütörtökön kezdődik Brüsszelben.
    Az olasz miniszterelnök "megdöbbentőnek" minősítette az Európai Bizottság korábbi bejelentését, miszerint kötelezettségszegési eljárást indít Olaszországgal szemben a bevándorlók hiányos regisztrációja miatt. A bizottság szerint Itália nem alkalmazza a júliusban életbe léptett Eurodac rendszert, amelynek értelmében a bevándorlókat az érkezésük után 72 órán belül nyilvántartásba kell venni. A Frontex európai ügynökség szerint a július és november vége között Olaszországba érkezett több mint 65 ezer bevándorlóból alig harminc ezret regisztráltak.
    Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy az olasz belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi hónapokban érkezett bevándorlókat száz százalékosan regisztrálták.
    "Olaszország megtette kötelességét a migrációs válság kezelésében, Európa vajon hasonlóképpen cselekszik-e?" - tette fel a kérdést az olasz kormányfő. "Mielőtt kötelezettségszegési eljárásról beszélnénk, egyeztetni kellene a valóságot az elképzelésekkel. A Németországba augusztusban érkezett embereknek nem mindegyikét azonosították. Merkel kancellár akkor azt mondta: először a szolidaritás, utána a bürokrácia. Ami érvényes Németország esetében, úgy tűnik, nem vonatkozik Itáliára" - mondta Renzi majd azt kérdezte:  "Mi Európa szerepe: szabályzatok, bürokrata előírások, irányelvek bevezetése vagy a problémák megoldása?"     Az EU az olasz kormány által ígért regisztrációs központok (hot spot) megnyitását is sürgette, mégpedig napokon belül a szicíliai Pozzallóban és Porto Empedocléban. Matteo Renzi bejelentette, hogy Lampedusa-szigetén már működik egy és csütörtökön regisztrációs központot nyitnak a dél-olaszországi Tarantóban is.     Ezt megelőzően Angelino Alfano olasz belügyminiszter mondott nemet az EU azon szorgalmazására, hogy az olasz hatóságoknak akár erő alkalmazásával is regisztrálnia kell a bevándorlókat. A belügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az Olaszországba érkező szíriaiak és eritreaiak ellenállnak a regisztrációnak: nem hagyják magukat lefényképezni, ökölbe szorítják a kezüket, mindent megtesznek az ujjlenyomatvétel megakadályozásáért. Alfano ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olasz rendőrség kizárólag az ezt igénylő helyzetekben alkalmaz erőt, és "vannak helyzetek, amikor nem lehet túllépni egy bizonyos határt".