Emma napja van. | 2024.04.19

Megnyitotta bázisrepülőterét a WizzAir Debrecenben

2015-12-16 14:14:46

 

Megnyitotta magyarországi második bázisrepülőterét szerdán Debrecenben a WizzAir légitársaság.

    Váradi József vezérigazgató az eseményen elmondta: a légitársaságnak a debreceni a 22. bázisrepülőtere, ahol állandóan állomásoztatnak repülőgépet.
    Hozzátette: a WizzAir 19 millió utast szállított az elmúlt egy évben, az utasszám-növekedés 15-20 százalék évente. Jelenleg több mint 400 útvonalon, 116 célállomásra, 38 országban repülnek a gépeik.
    "Európai légitársaság lett a WizzAir, amely messze a legnagyobb Közép-Kelet-Európában" - jegyezte meg a vezérigazgató hozzátéve, hogy légitársaságuk töretlenül növekszik: járataik az idén 3,5 millió utassal szállítanak többet, mint tavaly, 64 repülőgépük van, a 65.-et pénteken veszik át.
    Váradi József szerint 2015 a bázisnyitáson túl is mérföldkő a légitársaság életében: a WizzAirt februárban bevezették a londoni tőzsdére, vállalatuk Európa ötödik legnagyobb légitársasága.
    A cég 2004 óta több mint százmillió utast szállított - emelte ki megjegyezve, hogy a korábbi Malév 50 év alatt nem érte el ezt az utasszámot.
    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere is mérföldkőnek nevezte a város életében a bázisrepülőtér megnyitását, amely jelentősen hozzájárul a térség gazdasági fejlesztéséhez.
    Hozzátette: a debreceni repülőtér fejlődése jól példázza a város 15-16 éves fejlesztési törekvését, hogy jelentős, elfogadható alternatívája legyen a fővárosnak. "A WizzAir jelenlétének, a bázisrepülőtér megnyitásának jelentős a gazdaságszervező és -fejlesztő hatása is" - mondta.
    Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint a bázisnyitással kijelenthető: ma már két első kategóriás nemzetközi repülőtere van Magyarországnak, a budapesti Liszt Ferenc repülőtér és a debreceni légikikötő. Szolgáltatási színvonalban mások mellett Kassával, Kolozsvárral, Temesvárral versenyez a debreceni repülőtér, s e téren is sok lehetőséget rejt a WizzAir debreceni bázisnyitása - fűzte hozzá a politikus.
    A sajtótájékoztató idején Párizsból megérkezett az első bázisjárat Debrecenbe. A gép kora délután továbbindult Milánóba, majd onnan visszatérve este London Luton repülőterére és vissza a debreceni bázisrepülőtérre szállítja az utasokat. Csütörtökön reggel és este Londonba, délben Eindhovenbe, Pénteken pedig Brüsszelbe, Malmőbe és Londonba repül a bázisgép Debrecenből.