Emma napja van. | 2024.04.19

Kijev végleg felfüggeszteti a kereskedelmet a Krím félszigettel

2015-12-16 13:34:58

 

Az ukrán kormány véglegesen megtiltotta mindenféle termék és szolgáltatás bevitelét az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigetre - közölte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán a kormány kijevi ülésén.

    A kormányfő elmondta, hogy a határozat 30 nap múlva lép életbe. A tilalom alól csak az utazók személyes holmijai és a segélyszállítmányok képeznek kivételt.
    Jacenyuk hozzátette, hogy a Krímbe irányuló ukrajnai villamosáram-szállításról a közvetlenül az államfő alá rendelt ukrán nemzetvédelmi és biztonsági tanácsnak (RNBO) kell döntést hoznia.
    A krími tatárok és ukrán önkéntesek szeptember óta tartják blokád alatt a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető összes közutat, hogy megakadályozzák az áruszállítást. November végén az ukrán kormány, csatlakozva az aktivistákhoz, ideiglenesen felfüggesztette a teherszállítást közúton, vasúton és tengeren egyaránt az "átmenetileg megszállt" Krím félszigetre. Az akkori határozatot Petro Porosenko ukrán államfő kezdeményezte a kormánynál. Porosenko megjegyezte, hogy az ukrán hatalom egyik elsődleges feladata lesz a félsziget és Ukrajna közötti jövőbeli kapcsolatok meghatározása.
    November végén az ukrán áramszolgáltatás is megszakadt a Krím felé, miután ismeretlenek megrongálták Herszon megyében a vezetékeket. Noha december elején helyreállították az egyik megrongált vezetéket, továbbra sem eldöntött, hogy a jövőben kap-e áramot a félsziget Ukrajnától.
    Néhány hete Moszkvában bejelentették, hogy Oroszország 2016. január 1-jétől embargót vet ki az ukrán termékekre. Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter a döntést azzal indokolta, hogy "Ukrajna csatlakozott az Oroszországi Föderáció elleni szankciókhoz".
    Jacenyuk kilátásba helyezte, hogy Kijev hasonló lépésekkel fog válaszolni Moszkva döntésére.
    Az Európai Unió és Ukrajna között 2016. január 1-jétől lép életbe a szabadkereskedelmi megállapodás. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök október végén kijelentette, hogy Ukrajna nem lehet egyszerre tagja az Európai Unió és volt szovjet tagköztársaságok alkotta Független Államok Közössége (FÁK) szabadkereskedelmi övezetének.
    Az ukrán miniszterelnök becslése szerint Ukrajnát mintegy 600 millió dollár (175 milliárd forint) veszteség éri, ha Moszkva valóban bevezeti az embargót. Hangsúlyozta, hogy ezt kompenzálni fogják az EU-tagországokkal való szabad kereskedelemből származó bevételek.