Andrea napja van. | 2024.04.18

MNB: 2016 első felében értékesíthetik az MKB-t

2015-12-16 13:29:45

 

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta, hogy az MKB Bank eladja veszteséges eszközeit, a bank szanálási folyamata év végén lezárulhat, így a bank részvényeit 2016 első felében értékesítheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - közölte a jegybank a honlapján szerdán.

    A közlemény szerint az Európai Bizottság jóváhagyásával az MKB Bank eladja toxikus eszközportfólióját, így a bank tőkehelyzete nagymértékben javul, és működése újra fenntartható, jövedelmező pályára kerül. Az EB szoros ellenőrzése mellett az MNB által alkalmazandó szanálási eszközök segítségével növelhető az MKB Bank üzleti értéke, ami lehetőséget ad egy sikeres értékesítés lebonyolítására - írta a jegybank.
    A szanálási folyamatban év végéig kikerülnek a bank mérlegéből az elmúlt években nagy veszteséget okozó kereskedelmi ingatlanhitelek. A rossz eszközeitől megtisztított, illetve az átszervezés kapcsán hatékony működést elérő MKB Bank részvényeit pedig piaci alapon értékesítik.
    A jegybank közleményében felidézte: az MNB 2014. december 18-án szanálás alá vonta az MKB Bankot, és megkezdte, illetve felgyorsította a jövedelmezőség visszanyeréséhez szükséges átalakításokat. Az MKB leépítette azon üzletágakat, amelyek nem kapcsolódnak szorosan az alaptevékenységéhez: értékesítette tulajdonrészét biztosító társaságaiban, valamint átalakította az autófinanszírozással kapcsolatos cégcsoportot, megtartva a lízing üzletágat. Szintén a reorganizáció részeként a bank jelentősen csökkentette a működési költségeket, többek között mérsékelte a vezetői és alkalmazotti létszámot, fiókokat zárt be.
    A szanálás részeként 2015 elejétől elkezdődött a rossz portfólióelemek leépítése is, amire egy kétlépcsős megoldás született.
    Az első lépésben, külső szakmai tanácsadó bevonásával, piaci körülmények között, átlátható módon értékesítették a kereskedelmi ingatlanfinanszírozási ügyletekből álló rossz eszközportfóliót. A vagyonértékesítés során számos ügyletet eladtak különböző befektetői csoportoknak.
    A második lépésben 2015 végéig eszközelkülönítés mellett leválasztják a megmaradó kereskedelmi ingatlan portfóliót a bankról. A Bizottság szerdai döntése értelmében a Szanálási Alap által létrehozott Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt. (MSZVK) egy független értékelő által meghatározott - a jelenlegi piaci értéknél magasabb -, úgynevezett tényleges gazdasági értéken veszi meg az MKB Bank leválasztandó eszközeit. Az eszközállomány átvételéhez szükséges forrást hazai kereskedelmi bankokból álló konzorcium nyújtja az MSZVK-nak piaci alapon, jogszabályon alapuló állami készfizető kezességvállalás mellett.
    Az MSZVK által az MKB Banknak nyújtott, az Európai Bizottság által elfogadott támogatás a leválasztandó portfólió piaci ára és tényleges gazdasági értéke közötti különbség. A vagyonkezelő a támogatás fejében kompenzációként megkapja az MKB Bank eladásából származó ellenértéket. A megfelelő mértékű kompenzáció előfeltétele annak, hogy az MKB Bank mérlegéből a toxikus eszközök a piaci árnál magasabb értéken kerülhessenek ki - ismerteti közleményében az MNB.
    Az Európai Bizottság szerdai döntése zöld jelzést ad az MNB-nek a szükséges eszközelkülönítési lépések 2015 végéig történő végrehajtására. Az EB részletesen megvizsgálta és elfogadta az MKB Bankból az MSZVK számára átadandó eszközök körét és értékelését, az MSZVK által nyújtott támogatás nagyságát és a támogatás kompenzációjának módját. A Bizottság ugyancsak értékelte és elfogadta a működőképesség helyreállítására eddig megtett szerkezetátalakítási lépéseket és a megtisztított bank életképességét biztosító középtávú üzleti tervét.
    Az MNB célja az intézmények szanálása során a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartása és az ügyfelek védelme. A szükséges lépések év végéig történő megtétele után az MKB Bank stabil, versenyképes, jövedelmező bankként folytathatja tevékenységét, ami lehetőséget ad egy sikeres értékesítés lebonyolítására - írta közleményében a jegybank.
    A magyar állam 2014 július végén vásárolta meg az MKB Bankot a Bayerische Landesbanktól (BayernLB). A kormány 55 millió eurót fizetett a bankért, a BayernLB ugyanakkor tőkerendezés keretében elengedte az MKB-val szemben fennálló 270 millió euró követelését.
    Az MNB 2014. december 18-án a pénzügyi közvetítőrendszer egyes szereplőinek biztonságát erősítő intézményrendszer továbbfejlesztéséről szóló 2014. évi törvény alapján rendelte el az MKB Bank Zrt. szanálását, vette át a bank feletti tulajdonosi és igazgatósági jogkörök gyakorlását, egyben szanálási biztosokat rendelt ki. Utóbbiak megbízását júliusban visszavonták, azóta újra igazgatóság irányítja a bankot.
    Matolcsy György jegybankelnök a döntés bejelentésekor azt mondta, az MKB alkalmas arra, hogy egy 12-18 hónapos reorganizációs szakasz után Magyarország egyik legjobb bankja legyen. Közölte, azt javasolják, hogy ezt követően a bank ne maradjon állami tulajdonban, továbbá lehetségesnek nevezte a tőzsdei privatizációt is.
    Az MNB október 2-án bejelentette, megkezdi az MKB Bank értékesítését, amelyben a potenciális intézményi és magánbefektetők a tendereljárásba történő meghívással vehetnek részt, és a folyamatot 2015 végéig szeretnék lezárni. Az MNB szanálási hatósági szerepkörében továbbra is gyakorolja a tulajdonosi jogokat, feladata a folyamat kereteinek lefektetése, a szükséges tulajdonosi döntések meghozatala, iránymutatás a folyamatot menedzselő MKB Bank vezetésének.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány