Gedeon napja van. | 2024.03.28

Világgazdaság-euróövezet-infláció-internet Mérsékelten nőtt az infláció az Európai Unióban

2015-12-16 10:56:22

 

Novemberben mind az euróövezetben, mind az unió egészében kissé felgyorsult az infláció - közölte szerdán az Eurostat.

    Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint novemberben az euróövezetben éves szinten 0,2 százalékra nőtt az inflációs ráta az októberi 0,1 százalékról. Az Európai Unió 28 tagállamában novemberben 0,1 százalékkal emelkedett a harmonizált fogyasztói árindex, míg októberben még nulla százalékot jelentettek.
    Az unió 12 tagállamában éves összevetésben negatív volt az inflációs ráta. A legnagyobb mértékben, 1,5 százalékkal Cipruson csökkentek a fogyasztói árak, majd egyaránt 0,9 százalékkal Bulgária, Románia és Szlovénia következik.
    Ezzel szemben Belgiumban 1,4 százalékos, Máltán 1,3 százalékos, Svédországban pedig 0,8 százalékos inflációt mértek.
    A zöldségárak és az éttermi árak 0,1 százalékponttal növelték, viszont az üzemanyag 0,54 százalékponttal, a fűtőolaj 0,21 százalékponttal a gáz pedig 0,10 százalékponttal csökkentette az inflációs rátát.
    Az Eurostat adatai azt mutatják, hogy Magyarországon novemberben éves összevetésben 0,6 százalékkal emelkedett, októberhez képest pedig nem változott a harmonizált fogyasztói árindex.
    A KSH adatai szerint az árindex novemberben éves szinten 0,5 százalékkal emelkedett, az előző hónaphoz viszonyítva pedig nem változott.