Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pártok-Fidesz Fidesz: a Gyurcsány-kormány az összeomlás szélére sodorta a betegellátást

2015-12-15 17:35:11

 

A Fidesz-frakció szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, volt miniszterelnök és kormánya az összeomlás szélére sodorta a betegellátást, eladósította a kórházakat, 600 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, a betegeken pedig "csak üzletelni és nyerészkedni" akart.

    A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök néhány órával korábban a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetnél tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a DK a 2018-as választásokra elkészíti az egészségügyre vonatkozó ajánlásait.
    Gyurcsány Ferenc - aki meglátogatta az intézményt - kitért arra is, hogy a 2008-as, "szociálisnak hazudott népszavazás óta az egészségügy abban a hazugságcsapdában vergődik, amit az akkori ellenzék, a mai kormánypárt előállított". A DK képviselői kedden és szerdán budapesti kórházakba látogatnak, hogy "felmérjék az intézmények helyzetét".
    A Fidesz közleményében azt írta: Gyurcsány Ferencnek nem a kameráknak szóló kórházlátogatással, hanem kormányzással kellett volna tennie az egészségügyért, de kormányzása alatt létbizonytalanságba sodorta az egészségügyi dolgozókat, hatezer ápolót és orvost üldözött el a pályáról, sokakat még az országból is. Hozzátették: a betegekkel vizitdíjat és kórházi napidíjat akartak fizettetni, "és most is akarnak".
    A Gyurcsány-kormánnyal ellentétben a polgári kormány mindent megtesz azért, hogy javítsa a betegellátást, megtartsa az egészségügyi dolgozókat és kiszámíthatóságot teremtsen számukra - emelték ki -, ezért az egészségügy volt az első, ahol béremelést indítottak.
    Közölték: az elmúlt években "95 ezer egészségügyi dolgozó kapott béremelést", köztük ápolók, orvosok, szakorvosok, háziorvosok, mentőorvosok, védőnők, fogorvosok, rezidensek, gyógyszerészek és házi gyermekorvosok. Júliustól a betegágyak mellett dolgozó orvosok fizetése bruttó 20-25 ezer forinttal lett magasabb, a szakdolgozóké 5-15 ezer forinttal, és januártól ismét 43 ezer ápoló és 18 ezer orvost kap magasabb bért - fűzték hozzá.
    A Fidesz-frakció azt írta, hogy csökkentették az orvoselvándorlást, újraindították az egészségügyi szakközépiskolákat, sorra újítják meg a rendelőket és a kórházakat, és ennek köszönhetően a betegellátás és az egészségügyi dolgozók körülményei is javulnak.