Auguszta napja van. | 2024.03.29

Egy felmérés szerint javult a középiskolások pénzügyi tudása

2015-12-15 15:45:12

 

Javult a magyar középiskolások pénzügyi tudása - derült ki az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület pénzügyi ismereteket mérő 2015-ös kutatásából, amely során országszerte mintegy 12 ezer diákot kérdeztek meg pénzügyi attitűdjükről és ismereteikről.

 

    Az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatás szerint az idei teszten 47 százalékos átlagos eredményt értek el a tanulók, ami magasabb az előző évek 42 és 45 százalékos átlagánál.
    A felmérés kiterjedt az egyetemi tanulókra és a kulturális közfoglalkoztatásban résztvevőkre is. A mintegy 5600 egyetemista átlagosan 63,8 százalékot ért el a teszten, míg a legjobban a közfoglalkoztatottak szerepeltek a kutatásban, az 5200 megkérdezett átlagosan 76 százalékban adott helyes választ a kérdésekre.
    Sápi Ákos, az Econventio elnöke az MTI-nek elmondta: nemzetközi összehasonlításban a teszt tudást mérő részén jól szerepelt Magyarország, azonban az ismeretek alkalmazásában sereghajtó a több országgal összevetve.
    A felmérés során vizsgálták egyebek mellett a banki szolgáltatásokkal, hitelezéssel, megtakarításokkal és befektetésekkel kapcsolatos tudást, valamint általános gazdasági ismereteket is - áll a közleményben.
    Mindhárom csoportnak a százalékszámítás, a kamatos kamat számítása, a "legalább" és a "legfeljebb" kifejezések használata jelentette a legnagyobb problémát, ami összhangban van a nemzetközi eredményekkel.
    A felmérésből egyebek mellett kiderült, hogy a legnagyobb különbség az egyetemisták és a felnőttek között a munka világa, a banki szolgáltatások és a megtakarítások kérdéskörében érzékelhető; az előbbi esetben a felnőttek átlagosan 15,5, utóbbinál 14,55 százalékponttal több helyes választ adtak. A legkisebb különbséget a két csoport között a nyugdíjak, biztosítások és az általános gazdasági ismeretek témakörében találták a felmérés készítői.