Andrea napja van. | 2024.04.18

OGY - Orbán: nem tűrök el semmifajta korrupciót (1. rész)

2015-12-15 15:13:53

 

Semmifajta korrupciót nem tűrök el - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

    A kormányfő Vona Gábor Jobbik-frakcióvezető kérdésére azt mondta: nem javasolja a magyar politikai életnek, az Országgyűlésnek, hogy átvegye az ügyészség vagy a rendőrség feladatait. "Nem vagyok hajlandó Romániát csinálni Magyarországból" - fogalmazott Orbán Viktor, majd ezt úgy magyarázta: nem hajlandó arra, hogy rendkívüli eljárásokban elvonják a bűnüldöző államhatalmi szervek jogköreit.
    A miniszterelnök ezt arra reagálva közölte, hogy Vona Gábor azt javasolta, állítsanak fel két vizsgálóbizottságot: egyiket a Jobbik orosz kapcsolatainak, támogatásának, a másikat a Fideszhez kötődő emberek gazdagodásának vizsgálatára.
    Miért van az, hogy az ön környezetében lévő emberek hihetetlen módon gazdagodtak az elmúlt években? - kérdezte a Jobbik elnök, példaként Habony Árpádot, Mészáros Lőrincet, Andy Vajnát említve.
    Vona Gábor kijelentette: a Jobbik soha semmilyen országtól, Oroszországtól sem kapott anyagi támogatást és nem is fog. A Jobbik számára a függetlenség megőrzése az egyik legfontosabb alapérték - jelentette ki.
    Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott: semmifajta korrupciót nem tűr el, nem tűrt el a múltban sem és nem tűr el a jövőben sem.
    Elmondta, amikor ő vagy a kormány döntést hoz, mindig csak az ország érdekét tartja szem előtt.
    "Ha ezt nem hiszi, kérdezze meg azokat, akik valaha azt gondolták, hogy lehet másként is dönteni. Kérdezze meg például az ön újsütetű támogatóját" - fogalmazott.
    Orbán Viktor azt mondta, megnézte az ország leggazdagabb embereiről készült nyilvános rangsorokat, és az első tíz között nem talált fideszest, pedig tizedik éve kormányozzák az országot. "Ennek fényében az ön vádját nevetségesnek tartom, és javaslom akkor beszéljünk erről komolyan, ha az első tízben már legalább öt fideszes lesz. Attól tartok ez nem holnap lesz" - mondta a kormányfő.
    Szerinte a Jobbik tele van bűnözőkkel, egy kitartott párt, ezért - mondta - azt javasolja nekik, hogy álljanak a nyilvánosság elé és ezt fedjék fel.
    A szocialista Gőgös Zoltán földárverésekkel kapcsolatos kérdésére Orbán Viktor azt mondta, az árverés nem lottó, a kormánytól soha senki sem nyert semmit, a licitálás végén a földeket ki kell fizetni. Gratulált L. Simon László államtitkár feleségének, aki földet vásárolt, a miniszterelnök szerint jól tette.
    Gőgös Zoltán arról is kérdezte a miniszterelnököt, hogy hajlandók-e megsegíteni a felszámolási eljárás alá kerülő pápai húsüzemet. Orbán Viktor úgy válaszolt: számíthatnak rá az emberek, így a pápaiak is.
    Harangozó Tamás (MSZP) azt vetette fel a miniszterelnöknek, hogy a szegények száma évről évre nő, szerinte korrupt vezetők miatt, akik megszavazzák, hogy "a kedves rokonaik a közbeszerzési fazékhoz ülhessenek". Azt kérdezte, a miniszterelnök konkrét utasítására fogadta-e el a kormányoldal az erről szóló törvénymódosítást.
    Orbán Viktor úgy felelt: a kormány kizárólag az ország érdekét nézi, amikor dönt egy törvényjavaslat beterjesztéséről.
    Ki is beszél itt? - vetette fel, szóba hozva: miért nem volt a szocialisták kormányzása idején olyan szigorú szabály érvényben, mint amit a jelenlegi kabineten követel a politikus. Emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején a kormányfő felesége elnökhelyettesként irányította az uniós források felett őrködő fejlesztési hivatalt, az egykori szocialista kormányfő cége pedig 2007-ben és 2008-ban olcsóbban vásárolhatott áramot más vállalkozásoknál, miközben a villamos energia árát a duplájára emelték.
    Harangozó Tamás úgy válaszolt: a miniszterelnök "eltévesztette a házszámot", és nem az ő kertje végén áll egy stadion. Orbán Viktor erre megjegyezte: "egyszer próbálja ki, milyen az, amikor stadion áll a kertje végében. Olyan, mint ha egy autópálya közlekedne ott". Elmondta azt is: "Ön a Paksi Atomerőmű igazgatósági tagjaként mintegy 3 milliós pártfizetést kapott attól a cégtől, ami állami".
     Mirkóczki Ádám (Jobbik) szerint az ország legnagyobb társadalmi feszültsége a cigány-magyar együttélésből fakad, és szerint a cigánypolitikától sem választható el a lopás, csalás, korrupció. Emlékeztetve az Országos Roma Önkormányzat ügyeire és arra, hogy a miniszterelnök által kinevezett Farkas Flórián milyen szerepet tölt be mindebben, azt kérdezte a kormányfőtől: meddig tűri mindezt?
    Orbán Viktor elismerte, hogy a cigány kisebbségi önkormányzatot hosszú évek óta folyamatos belharcok jellemzik. Az egymással lökdösődő felek pedig nem nagyon válogatnak az eszközökben - jegyezte meg. Visszautasította ugyanakkor, hogy ebből az következne, hogy a cigányság javára folytatott integrációs program megbukott, bár - mint fogalmazott - azt sem állítja, hogy sikerült volna. Azért folyamatosan dolgozni kell - hangsúlyozta.
    Miután Mirkóczki Ádám bűnpártolásnak nevezte a kormányzat hozzáállását és nem lojalitásnak, Orbán Viktor leszögezte: az, hogy egy önkormányzatban jogszabálysértést követnek el, nem ok arra, hogy megbélyegezzenek minden érintettet, ott lakót. Problémának nevezte, hogy a roma önkormányzatban egység helyett széthúzás van, de arra is emlékeztetett: ez a kormányzat tette összeférhetetlenné az önkormányzati és parlamenti képviseletet.
    (folyt.)